A Hungexpo meghívására, október 5-én érkezett Budapestre Christophe
Marguin, az 1936-ban alapított szakácsszövetség, a Toques Blanches
Lyonnaise elnöke, három kiváló lyoni mesterszakács, Mathieu Viannay,
Joseph Viola és Frédéric Berthod társaságában.
A szakácsmesterek a szakácsok olmpiájának számító Bocuse dOr szervező
bizottságának tagjai.
Az idén novemberben először rendeznek Magyarországon selejtezőket,
amelyeknek győztesei részt vehetnek a 2010. február 21-22-én a FOODAPEST
kiállítás keretében sorra kerülő döntőn. A Hungexpo Budapesti
Vásárközpontban zajló Bocuse dOR döntődöntő tétje az európai fordulóba
jutás lesz.
A négy francia chef Budapesten élvonalbeli éttermeket látogatott sorra,
majd a fővárosfőváros nevezetességeivel ismerkedtek.
Borkóstoló keretében találkoztak a magyar Bocuse dOr Akadémia tagjaival
és hasznos gyakorlati tanácsokkal látták el a magyarországi selejtező
szervezőit.
Október 6-án, a négy francia mesterszakács programja a Vámház körúti
Vásárcsarnokban folytatódott, ahol - már a versenyekhez való
beszerzésekre gondolva - ismerkedtek a magyar élelmiszeralapanyag
kínálattal.
Újságírói kérdésre elmondták: a Vásárcsarnok atmoszférája, a hatalmas
kínálat és nem utolsó sorban az emberek közvetlensége lenyűgözte őket.
Piaci szemléjüket egy jóízű reggelivel zárták a Vásárcsarnok büfé során
lángossal és frissen sült kolbásszal. A reggeli program után a mesterszakácsok a HUNGEXPO Budapesti
Vásárközpontban, a HOVENTA kiállításán folytatták szakmai programjukat.
Nagy elismeréssel nyilatkoztak magyarországi tapasztalataikról, a magyar
gasztronómia kiváló eredményeiről, a hazai szakemberek hozzáértéséről,
amely mind a gyakorlatban, mind a kiállítás magas színvonalú kínálatában
tükröződött.