2017-ben Magyarország Tortájaként a Balatoni Habos Mogyoró került ki győztesen, amit Vaslóczki Orsolya, a SUGAR! Design cukrászda cukrásza készített. Az ország hatodik cukormentes tortájaként pedig a zsűri Varga Margit, a budapesti Zazzi Cukrászda cukrásza, Pöttyös Panni névre hallgató tortája lett az első helyezett.
Idén már tizenegyedik alkalommal hirdették meg a Magyarország Tortája pályázatot, amire magyaros ízvilágú, illetve Szent István ünnepével, a magyarsággal összefüggésbe hozható tortát vártak a nevezőktől. Összesen 30 cukrász(da) nevezett be a versenybe, akik közül 2017. augusztus 10-én, az Országházban hirdették ki a minden szempontból legjobbnak ítélt tortát a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány vezetésével az augusztus 20-i ünnepi programok ismertetésével együtt.
A 2017. Ország Tortája, a Balatoni Habos Mogyoró lett, mely Vaslócki Orsolya, a budapesti Horváth Cukrászdához tartozó SUGAR! Design Cukrászda cukrásza alkotott meg, aki 2015-ben Barackos Buboréktortájával már megnyerte a Cukormentes Ország Tortája versenyt.
A habtészta alapú torta, roppanós mogyorós réteggel, fekete ribizke zselével, tejcsokoládés karamellel és mogyoróhab ízorgiájával kápráztatja el a nagyérdeműt. A desszert elnevezése a dél-balatoni régióra jellemző csonthéjas gyümölcsre, a mogyoróra utal, hiszen azon a vidéken több ültetvényt is találunk. A tortához egy dél-balatoni termelő által készített mogyoróolajat használt a cukrász.
Az Ország Tortájával párhuzamosan már hatodik alkalommal írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak. A verseny győztese a Pöttyös Panni lett, melyet a budapesti Zazzi Cukrászda cukrásza, Varga Margit alkotott meg.
A torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet, az üde málna mousse kellemesen savanykás ízét finoman kiegészíti a szilva réteg édessége. Ugyanakkor a szilva jól harmonizál a mákos piskótával is, amelyben a mák intenzív ízét a mandulaliszt teszi selymesebbé. Vidámságot, könnyedséget sugároz, melyet a tetején található pöttyök is kiemelnek. A Pöttyös Panni alacsony szénhidráttartalmú, a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető könnyű finomság, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek is. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet torta 6 g szénhidrátot és 167 kcal-t tartalmaz. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel az, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre.
A tortákat augusztus 19-től az ország számos cukrászdájában árusítják, de augusztus 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcáján is megkóstolhatja a nagyközönség a Várkert Bazárnál, ahol a Magyarország Cukormentes Tortája verseny főtámogatójának, a 77 Elektronika Kft.-nek köszönhetően idén is lehetőség lesz ingyenes vércukormérésre az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sátraiban.
Az árusító cukrászdák listáját augusztus 14-től lesz megtalálható a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének oldalán.
Copyright: Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Képes Receptmagazin 2003-2025