A Pócz Pincészet augusztus 24-én belekezd a szüretbe
Az Irsai Olivérrel kezdi a szüretet a Pócz Pincészet
A dél-balatoni Pócz Pincészetnél is elkezdődik a szüreti a jövő hét közepén. Jó-közepes terméshozamra, de kiváló minőségre számítanak idén.
Az április 26-i fagykár a Dél-Balatoni Borrégió valamennyi borászatát érintette,
átlagosan 20-30 százalékos termésveszteséggel számolnak a borászok. A Pócz
Pincészetnél a legnagyobb kárt a zöldveltelini fajta szenvedte el, azonban az Irsai
Olivért egyáltalán nem érintette a fagy.
„Nem jellemző a borvidékre az ilyesfajta szélsőséges időjárás, így az ilyen mértékű
fagykár sem, ami ellen nem lehetett védekezni. Kárpótolt minket az, hogy idén
elmaradt az igazán rekkenő hőség, így a fehér fajták esetében kimagaslóan illatos,
gyümölcsös borokra számíthatunk" - mondta Pócz József, a pincészet tulajdonosa,
vezető borásza. „A vörösbort adó szőlőfajták az érés elején tartanak; ha az
augusztus végi és szeptemberi időjárás kegyes lesz hozzánk, akkor akár még egy jó
vörösboros évjárat is összejöhet" - tette hozzá József.
A Pócz Pincészet rendezvényekből sem szűkölködik idén nyáron, az augusztus 18-
tól 21-ig tartó Boglári Szüreti Fesztivál mellett részt vesznek az augusztus 25-én,
Budapesten megrendezésre kerülő Chardonnay és Sauvignon Blanc - Fejedelmi
Fehérek Kóstolóján, de aki lemaradna ezekről a programokról, a Budavári
Borfesztiválon is megkóstolhatja a legjobb Pócz-tételeket a Dél-Balatoni Bor közös
kiállítóhelyén augusztus 8. és 11. között. Nagyszerű esti kikapcsolódási lehetőséget
kínál az érdeklődőknek augusztus végéig a Lellei Borudvar, ahol a Pócz Pincészet
18-23 óráig várja a borok kedvelőit a kihelyezett standjuknál.
A Pócz Pincészetről:
A dél-balatoni, balatonlellei Pócz Pincészet 1991-ben kezdte meg működését. A Balatonbogláron (Kokas-hegy) és Balatonlellén (Kishegy és Berki-dűlő) elhelyezkedő tízhektáros szőlőterület 60 százalékát fehérszőlő-, 40 százalékát kékszőlő-fajták adják. Főbb boraik között a világfajták -sárgamuskotály, rizlingszilváni, chardonnay, sauvignon blanc, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon - mellett a hungarikumokból és a kárpát-medencei fajtákból - Irsai Olivér, zöldveltelini, olaszrizling, kékfrankos - készített borok is megtalálhatók. A fehérbor készítése során a pincészet számára fontos szempont, hogy a borvidékre jellemző gyümölcsösséget tükrözze. A rozét a kék szőlőfajták előszüretéből készítik, merlot, cabernet sauvignon és kékfrankos fajtákból. A könnyedebb vörösborok acéltartályban, a testesek 225 literes barrique hordókban érlelődnek.
Elérhetőség:
Balatonlelle, Kishegy 0107/6. hrsz, 8638
https://www.facebook.com/poczpinceszet
Copyright: Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Képes Receptmagazin 2003-2025