Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Gasztronómiai hírek › A nyíregyházi Konyári Sándor és csapata a 2009-es év Királyi Szakácsa

A nyíregyházi Konyári Sándor és csapata a 2009-es év Királyi Szakácsa

Nagyszakácsi, 2009. augusztus 1. - A 17. alkalommal megrendezett „Királyi Szakácsok Nyomdokán” szakácsverseny zs-rije a nyíregyházi Konyári Sándor vezette F-szerszámok Szakácsok Baráti Körének ítélte oda a megtisztelő Királyi Szakács címet, a Királyi Borász díjat pedig az egri Gál Lajos pincészete nyerte el. A reneszánsz királyi szakácsok ételeit és borait felvonultató versenyen a szakma legjobbjai mutatták be tudásukat. A látványos, hagyományőrző programokkal színesített háromnapos rendezvény házigazdája Helyei László volt.
Megosztás Nyomtatás
A nyíregyházi Konyári Sándor és csapata a 2009-es év Királyi Szakácsa Az 1993 óta minden évben megrendezett szakácsfesztivál keretében a királyi szakácsok több évszázaddal ezelőtti szokásait, titkait elevenítették fel korunk legjobb szakácscsapatai, akik szigorú feltételek és szabályok mellett küzdöttek meg a „Királyi Szakács” és „Királyi Borász” címekért. A királyi asztalra csak a XIV-XV. században használatos alapanyagokból, fűszerekből és korhű technikai eljárással készített ételek és italok kerülhettek, de a zsűri értékelte a korhű ruházatot, megjelenést és dekorációt is. Az idén megújult Királyi Szakácsverseny magas szakmai rangját a verseny fővédnöke, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség garantálta. A szakácsverseny győztes csapata 500 000 forint, a második helyezett 300 000, a harmadik helyezett pedig 200 000 forint díjazásban részesült, amelyet Kocsonya Kálmán, a szövetség alelnöke adott át a nyerteseknek. Az idei év Királyi Szakácsa díjat a nyíregyházi Konyári Sándor és csapata, a Fűszerszámok Szakácsok Baráti Köre kapta. A második helyezett a hévízi Prikyl József és Nemeskői Dénes vezette Romantik Hotel Kis Helikon lett, harmadik helyet pedig a budapesti Zilah Kávéház séfje, Szűcs Sándor által vezényelt Buda Udvaroncai nyerték el. Nemcsak Királyi Szakácsot, hanem Királyi Borászt is avattak ma Nagyszakácsiban: a már korábban lezajlott királyi borok zsűrizésén az egri Gál Lajos pincészetének borai bizonyultak a legjobbnak, aki ünnepélyes keretek között a rendezvényen vehette át a Királyi Borásznak járó pecsétgyűrűt. A második helyen a villányi Szende Gábor végzett, a harmadik pedig a somlói Csordás-Fodor Pincészet lett. A háromnapos rendezvény első napján Somogy megye településeinek polgármesterei találkoztak. A rendezvény második napja a falusi ízek jegyében telt, hiszen a közönség idén először megkóstolhatta az ország tájegységeinek jellegzetes falusi ételeit. A háromnapos rendezvényre ellátogató közönség nemcsak a királyi borokat, hanem a királyi szakácsok ételeit is megkóstolhatta. A középkor csábító ízei mellett különböző programok idézték fel hazánk középkori kultúráját. Kézműves vásárral életre kelt a középkori piac, a szórakozásról pedig reneszánsz kori zene, tánc, maskarások, lovasok, bajvívók gondoskodtak.

Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu