Június 17-én a Budai Várban levő Korona cukrászdában zajlott le A Magyarok Nagy Asztala elnevezés- rendezvény sajtótájékoztatója, melyen hazánk jeles újságírói, rádiósai, illetve tévései jelen voltak. Patinás környezet, reneszánsz ruhába öltözött lányok, és ínycsiklandozó étkek mellett az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend, illetve a Szent János Szuverén Máltai Lovagrend képviselői köszöntötték a résztvevőket, és újabb információkat közöltek a rendezvénnyel kapcsolatban.
Karitatív vonal:
Benke László, négyszeres olimpiai bajnok, Oscar-díjas mesterszakács arra a karitatív kezdeményezésre hívta fel a figyelmet, mely július 4-ével indul útjára, a nélkülözésben szenvedő gyermekek megsegítésére. A rendezvényen három étel kerül elkészítésre: Szögedi gulyásleves-500Ft, Brassói aprópecsenye-1000Ft, Sültes tál-2000Ft, melyek megvásárolásával a rászoruló gyermekeket segíti a tisztelt vendég. Benke László elmondása szerint, egy hazai telefontársasággal folytatnak tárgyalásokat annak érdekében, hogy ez, a rendezvény után is folytatódhasson: a tervek szerint meghatározott két ételt, sms formájában lehet majd "megfizetni", így járulva hozzá a gyermekek étkeztetéséhez. Az együttműködési szerződés aláírása sem várat sokat magára, a tárgyalások előrehaladott állapotban vannak. E kezdeményezés a Szent János Szuverén Máltai Lovagrend védnökségével, és együttműködésével indul útjára.
Ünnepélyes lovag-avatás, és kitüntetések:
Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend 63 lovaggal alakult meg. Újabb 20 lovag, ünnepélyes keretek közt való avatására kerül majd sor a fesztivál ideje alatt. A gasztronómia diplomatái, a szakmájukban kiemelkedően teljesítő szakácsok, cukrászok pedig kitüntetéseket kapnak. A tavalyi évben többek között a Gundel család; Papp Bandi bácsi, a Mátyás Pince tulajdonosa; illetve Rózsa Miklós szállodaalapító is a kitüntetettek között volt.
Megnyitó:
Ments András ismertette a részletesebb programot.
A rendezvény ünnepélyes megnyitójára július 4-én, 14:00-kor kerül sor, az Oroszlános udvarban. A Máltai Lovagrend, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrenddel együtt július 4-én, 13:00-kor nyitja meg a karitatív konyhát. A ceremónia a társlovagrendek bevonulásával kezdődik.
Királyi vacsora:
4-én, 19: 00-kor Mátyás Király bevonulásával veszi kezdetét a királyi lakoma, melyet másnap ugyanebben az időpontban megismételnek.
Külön erre a vacsorára egy komplett produkcióval készülnek a szervezők, mely magába foglal: interaktív játékot, harcművészeti bemutatót, zászlópörgetőket stb.
Kóstolás és étkek:
A belépőjegy tartalmaz három darab kóstolójegyet, kereskedelmi vendéglátás ugyanis nem zajlik e három nap alatt, kizárólag e jegyek ellenében nyílik lehetőség a különböző korok ételeinek megkóstolására.
A cigány, a vajdasági, illetve az erdélyi konyhaművészet is bemutatkozik a Savoya teraszon. Mivel a bio ételek helyet követelnek maguknak a gasztronómiában, ilyen étkek, italok megkóstolására is lehetőség nyílik.
Kuriózumként egy hajdan működő pálinkaüzem, szikvízüzem, sütöde is felállításra kerül.
Felajánlások:
A Szent János Szuverén Máltai Lovagrend nevében Dr. Nagy Károly András tisztelte meg a jelen levőket, aki elmondta, hogy a Rendi Állam kormánya ismét kiadott 200 db 1 tari-t (ez a Máltai Lovagi Állam pénze volt hajdan). A pénzérme egyik oldalán a korabeli, 16. százai pénz replikája látható, míg másik oldalán a Lovagi Állam címere. Érdekessége, hogy 1 uncia ezüstből készül, azonban az első 200 db érmét vésnöki hibával hozták létre. Ezekből 1 db-ot (díszdobozban, és sorszámmal ellátva) ajánlott fel a Máltai Lovagrend, elárverezés céljából.
Hazánk, Pekingben részt vevő olimpikonai a közelmúltban elköltöttek egy közös napot az Első Magyar Fehérasztal Lovagrenddel, mely során szakács süvegeket dedikáltak, amik szintén elárverezésre kerülnek.
Remények:
A kérdésre, mely a tavalyi év kisebb kudarcaira vonatkozott, a szervezők a bölcs ember belátásával válaszoltak. Beismerték, hogy az előző évben hiányzott a megfelelő marketing tevékenység, azonban reményüket fejezték ki arra vonatkozóan, hogy a gyerekbetegségekből kinőve, az idén valóban olyan magasságokban említik e jeles eseményt, ami azt megilleti.