Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend immáron harmadszor rendezi meg A Magyarok Nagy Asztala elnevezés- gasztronómiai fesztivált.
A fesztivál ingyenesen várja a kedves érdeklődőket.
Az alapötletet „A Magyarok Asztala” című, Benke László, négyszeres olimpiai bajnok, Oscar-díjas mesterszakács által jegyzett könyv adta, melyben átfogóan mutatja be a magyar konyhakultúra fejlődését a honfoglalástól egészen napjainkig.
E különleges gasztronómiai kalandozásra az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend” invitál minket, mely 2005 decemberében alakult. A lovagrend feladatának tekinti a magyar gasztronómia országon belüli, és nemzetközi színtéren való képviseletét.
A három napos rendezvény során a látogatók megismerhetik történelmünk kiemelkedő momentumait, ételeit, italait: a Honfoglalástól egészen napjainkig.
Az egyes korok kulturális, és gasztronómiai bemutatása mellett évről évre egy kiemelt téma kerül a középpontba. Ez 2008-ban a Reneszánsz volt.
Az idén, az alcímként is szereplő: Hal a Magyar konyhában a fő téma. Az esemény alatt lezajló halászati konferencia célja is az, hogy megismertesse a részvevőket a HAL szerepével, az egészségtudatos táplálkozásban, valamint igyekeznek felkelteni a fogyasztók figyelmét a kiemelkedő minőségű magyar élelmiszerek, és alapanyagok iránt is.
Programok, érdekességek felsorolása, a teljesség igénye nélkül:
- Halból készült ételek bemutatása, óriás bogrács, halászcsárda
- Cigányzene
- Őstermelők termékeinek kóstoltatása
- 12-15, többek között délvidéki, szerb, cigány, sváb, és bunjevaci lakodalmas csapatok vetélkedése: igazi látványosság: menyasszony, vőlegény, vőfély, lakodalmas zenekar, és násznép részvételével!
- Magyar régiók főzőpárbaja, és a régióra jellemző népművészeti bemutatók
nemzetiségek főzőpárbaja
- vásári kavalkád, kézműves műhelyek
- hazai gyártású sörök, magyar borutca
biotermékek
- kulturális műsorok
- Szolnoki Szimfonikus zenekar koncertje (népszerű zenekari, és operett részletek)