A kávé íze, minősége és aromája a kávékeverék összetételétől függ. A XX. század elején, egy apró torinói élelmiszerbolt laboratóriumában, Luigi Lavazza kísérletezett elsőként a különböző kávéfajták keverésével.
A vállalkozó kedvű piemonti bolttulajdonos éveken át tanulmányozta a kávékeverék-készítés művészetét, tesztelte a kóstolási technikát és a pörkölési folyamatot. Tevékenysége nyomán különleges kávéreceptek születtek: különböző fajtájú és eredetű, előpörkölt, főzésre kész kávékeverékek, amelyek teltebb és harmonikusabb íze rövid időn belül forradalmi változásokat eredményezett a kávéfogyasztásban és a fogyasztók ízlésében.
Ma a világon mindenki egyetért abban, hogy az igazi olasz kávé az eszpresszó. Ez az eredeti olasz kávé megtestesítője, amelynek jelentése annyit tesz: „rendelésre készült". Az eszpresszó főzése a többi koncentrált kávétípusokéhoz hasonlóan gyors folyamat. Készítésének módja az olasz kreativitást dicséri. Az őrölt kávéból forró vízzel előállított egyszerű főzet a maga nemében egyedülálló konyhaművészeti alkotás, amely a világon mindenütt népszerű és nagy megbecsülésnek örvend.
A kávéfogyasztás ma már a Föld minden részén a reggeli szertartás része - a legjobb módszer, hogy jól induljon a nap! A világ népessége több mint 20 milliárd csésze kávét fogyaszt el évente, a Lavazza pedig minden reggel köszönti a kávérajongókat, és egész napon át elkíséri őket. Az életöröm, a dinamizmus és az aroma kombinációja és a sokféle íz folytán a kávéfogyasztás olyan élvezet és jutalom, amit az ember másokkal is megoszthat.
De ki állítja, hogy a kávé csak forrón az igazi? A nyár kezdete kiváló alkalom arra, hogy egyszerű ám nagyszerű jegeskávé-receptekkel csábítsuk el a fogyasztókat - az ízlelőbimbókat vacsora után kényeztető, gazdag italoktól a sokféle aromával elkészíthető, bulizáshoz ideális hűs kávés koktélokig.
Olasz Mandulatejes Jegeskávé
Ez a Salentina módra készült kávékülönlegesség egy igazán frissítő nyári ital kávéból és mandulatejből.
Fontos hogy fogyasztás előtt néhány órával elkészítsük, hogy a kávé megfelelő hőmérsékletűre hűljön.
HOZZÁVALÓK 1 ADAGHOZ:
ELKÉSZÍTÉS
• Főzzünk le egy eszpresszót
• Tegyünk 6-7 db fagyasztott mandulatej kockát egy nagy üvegpohárba
• Öntsük rá a kávét anélkül hogy megédesítenénk
• Szívószállal fogyasszuk
Fagyasztott mandulatej kockák
Töltsük a mandulatejet jégkockatartóba és tegyük a mélyhűtőbe legalább 3 órára
Eszpresszo Martini
Egy elegáns kávékoktél.
1984-ben egy meleg nyári napon Londonban egy csinos hölgy besétált egy bárba és rendelt magának egy hideg élénkítő italt. Ekkor egy Eszpresszó Martinit szolgáltak fel neki. A Lavazza által újragondolva, hagyományos piemonti Frangelico likőrrel az idei nyár slágere lehet.
HOZZÁVALÓK 1 ADAGHOZ:
ELKÉSZÍTÉS
• Készítsünk egy eszpesszót, majd adjunk hozzá egy kevés cukrot
• Tegyük bele a jeget, a cukros kávét, a vodkát
és a Frangelico-t egy shaker-be és jól rázzuk össze
• Öntsük az elkészült keveréket egy martinis pohárba
DÍSZÍTÉS
Vágjuk félbe a gianduiotto csokoládét, majd egy apró bemetszés segítségével helyezzük a pohár szélére
Ha szeretnénk, néhány kávészemet is tehetünk befejezésképpen az italra.
Szicíliai Krém Eszpresszó
A szicíliai kávékülönlegesség frissítően krémes nyári változatal a granita ropogósságát ötvözi a ricotta krém gazdagságával.
HOZZÁVALÓK 4 ADAGHOZ:
ELKÉSZÍTÉS
Elsőként készítsük el a granitát
• Főzzünk le egy presszókávét
• Főzzük fel a vizet a cukorral és egy kis darabka vaníliarúddal
• Fokozatosan adjuk hozzá a kávét, majd tegyük a mélyhűtőbe és félóránként kevergessük meg egy villával
A ricotta krém és a briós elkészítése
• Egy elektromos habverővel keverjük el a ricotta sajtot a porcukorral addig amíg krémes keveréket nem kapunk, majd tegyük a masszát a hűtőbe.
• Tegyük a brióskarikákat 5 percre a 180 fokos sütőbe
TÁLALÁS
Először a granitát töltsük üvegpohárba, majd tegyünk a tetejére egy kanál hideg rikottakrémet és egy karika brióst.
Jeges Mokka
Remek recept jó minőségű kakaóból és tejszínből.
A klasszikus tejszín és kakaó ízkombinációja keveredik a kávéval, amelyből nagyon finom frissítő ital készíthető.
HOZZÁVALÓK 1 ADAGHOZ:
ELKÉSZÍTÉS
• Főzzünk egy presszót.
• Tegyünk jeget egy koktélpohárba, majd öntsük rá a lehűtött kakaót.
• Adjuk hozzá a kávét, a tetejére pedig halmozzunk egy jó nagy adag tejszínhabot.
A kakaó elkészítése
• Forraljunk fel 1 liter tejet.
• Keverjük össze a kakaóport a cukorral és adagoljuk a tejhez.
• Csökkentsük a hőmérsékletet, majd fokozatosan hűtsük le a mixet a kívánt állag eléréséig.
Copyright: Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Képes Receptmagazin 2003-2024