A kezdő cukrász blogsorozatban 10 hónapon át nyomon követheted egy kezdő (nem teljesen amatőr) cukrász cukrásziskolában szerzett tapasztalatait, akivel bepillantást nyerhetsz a szakma mélyebb rétegeibe. Megismerkedhetsz a cukrászattal, mint szakmával, annak napos-és árnyoldalaival és nem mellesleg minden héten megoszt veled egy-egy tippet, praktikát, amivel Te is ügyesebb lehetsz a konyhában! =)
Ügyvéd, mint cukrász?
Aki nem mozog szakmai körökben, el sem hinné a társadalom milyen sok rétegét szólítja meg a sütemények világa nemtől, kortól, foglalkozástól függetlenül. A suliba jár például 50-es éveit taposó aktív ügyvéd, barista, marketinget, rekreációszervezést végző és végzett egyetemisták, Gyesen lévő kismamák. A cél, a motiváció persze eltérő. Van, aki csak hobbiból végzi és egyszerűen szeretné megtanulni azokat a praktikákat, amik ahhoz kellenek, hogy az ember otthon is el tudja készíteni a cukrászdában kapható mesterműveket. Azonban van, aki komolyabban gondol erre a hivatásra és főállású cukrászként képzeli el a jövőjét. A legfontosabb azonban a lelkesedés, a kreativitás, a tanulni vágyás és a kitartás.
Mint minden szakmában, egy cukrásznak is tisztában kell lennie olyan törvényi, hivatali előírásokkal, aminek semmi köze a sütéshez, mégis kötelező levizsgázni belőle. A gyakorlati oktatás mellett olyan tantárgyakat is fel kell venni, mint munkahelyi egészségügy és biztonság, vendéglátásgazdálkodás, élelmiszerismeret, sőt még a szakmai nyelvet is el kell sajátítani. Az anyag nem túl érdekes, azonban akinek minden vágya, hogy cukrász legyen, szeretni fogja ezeket a tárgyakat. =)
A suli mellett külső cukrászatban is gyakorlati helyet kell keresni, ahol meghatározott óraszámot kötelező letölteni. Szerintem ez rendkívül hasznos, mert a diákok nemcsak elméletben (mint oly sok más szakmában tapasztalható), hanem élesben is megtapasztalhatja hogyan működik egy cukrászda. Emellett pedig megtudhatja, hogy ez a szakma tényleg neki való-e, bírja-e a 10-12 órás állást, az üzemben lévő, évszaktól függő, 40-60°C-ot.
Az első hét
Rengeteg intéznivaló akad a kezdő diák számára. Először is ott van a munkaalkalmassági vizsgálat, amit a tüdőszűréssel kell kezdeni, utána keresni kell egy orvost, aki foglalkozik ilyen jellegű vizsgálatok végzésével. Másodszor előfordulhat, hogy a diáknak magának kell keresnie külső gyakorlati helyet, ahol eltöltheti a kötelező gyakorlatot. Ha ez sikerült, akkor az iskola és a cukrászda között létrejön egy együttműködési megállapodás, amit a területi Kereskedelmi és Iparkamaránál kell ellenjegyeztetni. Ekkortól válik törvényileg szabályossá a gyakorlat végzése.
A diáknak be kell szereznie a munkaruháját, ami csúszásgátló, kényelmes munkacipőből, fehér vagy pepita nadrágból, cukrászkabátból, kötényből és valamilyen hajat eltakaró sapkából, kendőből áll.
Az első héten megismerkedtünk a cukrászműhely helyiségeivel, berendezéseivel, gépeivel, eszközeivel, majd megtanultuk milyen cukrásztechnológiai alapismeretek, illetve, hogy milyen fajta cukrászsüteményeket ismer a szakma.
Az első héten, gyakorlati órán lekváros piskótatekercset, csokiroládot, illetve citromroládot készítettünk. 16-an voltunk jelen az órán és kettessével sütöttünk egy-egy fajta süteményt. Íme az eredmények. Van, akinek még van hova fejlődni, de szerintem ahhoz képest, hogy kezdők vagyunk, elég szépen teljesítettünk. =)
+1 tipp:
A piskótatekercs akkor nem fog (el)törni, megrepedni, ha nem rakunk bele semmiféle fújtatót, úgymint szódabikarbónát, sütőport. Egyedül a tojás lesz az, amitől növekedni fog a tésztánk és hidd el, így is tökéletes lesz az állaga és az íze is!
Tarts velem jövő héten is a cukrászat szakmai világába, amikor az omlós tésztáké lesz a főszerep! =)
Copyright: Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Képes Receptmagazin 2003-2025