Ötödjére is paprikás csirkét főz a Lucullus BT
A Lucullus Baráti Társaság gasztronómiai egyesület 5. születésnapja alkalmából a Föld 5. jellegzetes pontján, ezúttal a Karib-tengeren készítette el legendássá vált ételét, a PAPRIKÁS CSIRKÉT.
Az Északi-sark, a Góbi-sivatag, a Budapest-Bamako rally és Brüsszel után a következő főzőhelyszín TRINIDAD és TOBAGO szigete volt 2009. január végén, ahol 8500 km-re Magyarországtól ismét elkészült a honi külföldi szakácsok által még 2005-ben legautentikusabbnak kikiáltott magyar étel. A Szilasfood/ Lucullus fűszerekkel készült paprikás csirke mellé természetesen a legnépszerűbb magyar ital, a PÁLINKA is az asztalra került. "Azt gondolom, hogy a magyar gasztronómiának az efféle, nem szokványos, talán kicsit extrém népszerűsítésre is szüksége van ahhoz, hogy felzárkózzunk a nagy konyhákhoz, és megismertessük világszerte a kultúránkat amellett, hogy tesszük a szakmai dolgunkat itthon” - mondta el a Lucullus BT elnöke, Turóczi Gábor, aki a jövőben is folytatni kívánja a megkezdett tradíciót.
Kalalu, roti és pilau - hamarosan karibi vacsora Magyarországon is
Turóczi Gábor 8 napot töltött Trinidad és Tobago-n, ahol megismerkedett a helyi ételkészítési szokásokkal és tárgyalt az országot alapító afrikai és hindu leszármazottak vezetőivel arról, hogy hamarosan Magyarországon is megszervezésre kerüljön egy autentikus karibi trinidad- és tobagoi vacsora. Ilyen esemény még soha, semmilyen körülmények közt nem volt itthon, a Lucullus BT fő célja pedig az, hogy közelebb hozza a kultúrákat egymáshoz és megismertesse a különböző ételkészítési szokásokat, fűszerhasználati módokat. Az afrikai és indiai ízeket felvonultató vacsora menüje összeállt, az ottani fűszerek a rendelkezésre állnak, és már folyik a szervezkedés autentikus szakácsokkal a vacsora technikai megvalósításáról. „Az étel mindenkié, és ahogy öt éve folyamatosan - most sem zárunk ki senkit a gasztronómiai világélményből” - mondta el a Lucullus BT elnöke, tehát a vacsorára bárki jelentkezhet majd.
Paprikás csirke
(Jalecz Lajos XIX. századi receptje alapján. )
Hozzávalók (4 személyre)
10 dkg mangalicazsír, 2 fej vöröshagyma, 2 fej fokhagyma, 2 csirkecomb, 2 csirkeszárny, Édes-csípős paprikakeverék, erős paprika paszta (pl. Erős Pista), só, feketebors, köménymag, 1 evőkanál sűrített paradicsom vagy lecsó, víz
Elkészítés
A mangalicazsírt felforrósítjuk, majd a forró zsírban megdinszteljük a hagymát. Ebbe helyezzük a feldarabolt csirkerészeket, amelyeket kissé megpörkölünk. Az alaphoz szórunk némi magyar paprikakeveréket, amit csak egy pillanatig hagyunk magára, épp, amíg a paprikaolajat ki nem engedi magából, és intenzíven illatozni nem kezd. Ezt követően felengedjük némi vízzel, adunk hozzá paradicsompürét, végül fűszerezzük (a fokhagyma is ebben a stádiumban kerül a fazékba). Főzzük, amíg jó nem lesz (az étel 20 perc alatt kész magas lángon, de ha vajpuha húst szeretnénk a villánk végén, amit akár kenyérre is lehet kenni, érleljük kis lángon egészen addig, míg el nem éri a kívánalomnak megfelelő halmazállapotot).