A koktélivás már a XVI. században népszer- volt, de a koktél terminológia csak az 1920-as években terjedt el. A legöregebb még ma is készített koktélkreációk az 1800-as évekből származnak.
Igazán nagy lendületet a XX század első felében kapott a koktélok világa és egyre több, számunkra is ismerős elnevezés jelent meg az itallapokon, többek között a French 75, a Side car vagy a Presidente. Kuba, azaz inkább Havanna a szomszédos Usában "tomboló" alkoholtilalom lévén lett a koktélélet egyik központja és ebből az időből származó trópusi koktélok, mint a Cuba Libre, a Daiquiri vagy a Mojito a mai napig közkedveltek.
A koktél azóta sem más, mint stílussal készített, elegáns kevert ital, aminek bárki tanúja lehet 2008. július 3-6. között az első Kávé és Koktélfesztiválon a Millenáris Parkban. A program fő célja, hogy színesedjen a fesztiválpaletta, emelkedjen a minőség, legyen kultúrája a kávé és koktél készítésének, felszolgálásának és fogyasztásának egyaránt.
A 4 napos rendezvény mind a szakmai köröknek, mind a fogyasztóknak kínál új információt és szórakozást. A kávé és koktélkedvelők megkóstolhatják az igazi espresso-t, megtanulhatják otthon hogyan főzzenek finom kávét, milyen hangulathoz milyen koktél vagy éppen milyen személyiséghez milyen ital illik.
Mixerversenyek és barista verseny keretében mérkőznek majd meg a kávé- és koktélkészítés művészei, a bárhangulatról pedig Nyári Károly és vendégei gondoskodnak.
A rendezvényen több, mint 40 kiállító és számos érdekes program várja a látogatókat, sok újdonsággal, finomabbnál finomabb koktélokkal és rengeteg meglepetéssel.