Náncsi néni
A konyha filozófiája
egyszerű: egyértelműen a közönség nosztalgiájára épít. Az
összélmény kellemes, relatíve gyorsan jól lehet lakni, nem
túl borsos áron.
Náncsi néni |
Korábban sokan
értetlenkedve fogadták a nemzetközi minősítést: hogyan kaphat
egy házias, magyaros konyhára szakosodott Hűvösvölgyi ,,kisvendéglő"
egy ilyen elismerő címet, amikor nálánál sokszor alkalmasabb
jelentkezők lennének rá? Hogy idén már nincs díja, annak a
fanyalgók örülhetnek, a törzsvendégeket meg hidegen hagyja
mindez. És ők vannak többen. A Náncsi Néni ugyanis megosztja
a gasztronómiára kényes közönséget, de akkora törzsvendég-körrel
bír már alapjáraton is, hogy hétvégén délben, egy hűvöskés
napon, a közel 150-200 fő befogadására képes kerthelysége
simán megtelik. Hiába van hideg, hiába fúj a szél, a Náncsinál
a kerthelység óriási vonzerő, hiszen pokróccal és játszótérrel
minden nagyobb családi ebéd kibírható. A kerti flair bútorok
már kicsit vesztettek tartásukból, időnként megbicsaklanak
a murván, de ez sem veheti el az emberek kedvét.
Kezdésnek egy klasszikust rendelünk: Hortobágyi palacsintát.
A batyut formázó palacsinta - amely talán egy ideje elkészülhetett
már - a tányér közepén terpeszkedik, széleit fogpiszkával
,,tűzték össze". A benne lévő paprikás, apróra szelt
csirke darálék ízre kellemes, talán egy kicsit langyos. A
mártás mennyisége erősen elnagyolt, tejfölös, paprikás szósz.
Tengerszerűen öleli körbe a palacsinta batyu ,,szigetet".
Bár mennyiségre túlzás, a tejfölös habarás mégsem nehezítette
meg a szószt, könnyed maradt. Magyar ember tunkolni szereti
a szaftot, ezért én is ezt teszem egy karéj kenyérrel. Fontos
megjegyezni, hogy amikor mindenki a magyar konyha megújításáról,
leginkább könnyítéséről tart előadásokat, a Náncsi fittyet
hány ezekre az áramlatokra és a saját feje után megy. Ennek
szellemében fogant a gulyásleves is, ami ,,mikroforró"
hőfokon érkezik a rendelés után csupán pár perccel. A tányér
szélére kicsapódott zsír, esztétikailag hagy némi kívánnivalót
maga után, de ízre jó: puha a levesben főtt lábszárhús, feltűnik
sok répa, fehérrépa,burgonya és apró csipetke is, ahogy kell.
Előétel kóstolónak kérünk még idei, friss zöld spárgát is,
ami bizony túl sokat főtt abban a citromos cukros lében, és
nem is lett utólag átpirítva, átforgatva kevés vajon. A sípok
ennek megfelelően kicsit elfőttek, nem elég ressek az ízlésünk
szerit. Az étlap ígér még mellé sonkát is, amely a spárgahalom
mellett egy szelet, összetöpörödött kis cafat húst jelent,
ami oda lett hányva a tányér szélre. A zöldekhez kínált hollandi
mártás viszont egészen kitűnő.
Nem bírok ellenállni
a napi ajánlatban szereplő borjúlábnak, ami négy, apró hasábra,
vagy inkább cilinderre formázott, rezgő, kocsonyás gyönyört
takar. A kicsontozott, cuppanós láb nem telít el túlzottan,
nincs túlpanírozva, éppen jó az állaga. Klasszikus tartármártással
szolgálják, ami lehetne könnyebb, fineszesebb is. A tojásos
galuskánál pincérünk rábeszél egy házias, szalonnapörös verzióra.
Véleménye szerint egészen új dimenzióba helyezi a galuska
ízét. Szívesen belemegyünk, de sajnáljuk, amikor a pörcöknek
se híre se hamva a kész tányéron. A galuska maga száraz, a
tojás lehetne csöppet ,,lucskosabb" rajta, eléggé sótlan
is. Jól esik, hogy itt tényleg tudják mit jelent az ecetes,
cukros fejes saláta, amolyan nagymamaféle vasárnapi jellegű
adagot kapunk. Desszertnek aranygaluskát kérünk, amit nagyon
kellemessé, pikánssá tesz a belereszelt citrus, talán narancshéj
íze. A tészta omlós, puha, jól érvényesülnek az apró diódarabok
is. A szószoknál, mártásoknál itt sem teljesít maradéktalanul
a konyha. Elképesztő mennyiségű, sűrű vanília sodóval öntötték
nyakon.
A Náncsi nagyon stabil, magyaros konyhát visz, néhol igen
tenyeres-talpas fogásokkal, komolyabb technikai hibákkal,
amelyek nem árulkodnak koncentrált odafigyelésről. A konyha
filozófiája egyszerű: egyértelműen a közönség nosztalgiájára
épít. Az összélmény kellemes, relatíve gyorsan jól lehet lakni,
nem túl borsos áron. A szakácsok óriási elánnal pörgetik ki
az ételeket, ezért néhol gyáriasnak, nagyüzeminek tűnik az
ellátás.
A tesztelés időpontja:
2010. május . A kritika az étterem akkori teljesítményét értékeli
, amely azóta változhatott.
További étteremtesztek:
|