Az amerikaiak kedvence, ami az egész világot meghódította: ez a mogyoróvaj. Nemcsak kakaós, édes, hanem sós változatban is elkészíthetjük. Fenséges íz- és kalóriabomba, s nem utolsó sorban jóval gazdaságosabb, ha otthon készítjük, mintha készen vesszük.
Hozzávalók kis befőttes üvegnyi mogyoróvajhoz
- 20 dkg földimogyoró (sótlan)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál Himalája só (ez a mennyiség csak irányadó, sózzuk ízlés szerint)
- 2 kávéskanál barnacukor vagy xilit
Elkészítés
Pofonegyszerűnek tűnik, és az is, amennyiben a modern konyhatechnika a segítségünkre siet. A mogyorókrém állaga nagyban függ attól, milyen és mekkora teljesítményű gépet használunk a mogyoró aprításához. Turmix- vagy robotgép ideális a munkához.
- A földimogyorót turmixgéppel vagy robotgéppel daráljuk le. Egyszerűnek tűnik, de 10-15 percig is eltarthat, mire megkapjuk a krémszerű állagot. Fontos, hogy többször iktassunk be - a gépek védelmében - szünetet aprítás közben. Úgy is finom, ha nem teljesen krémállag, maradnak benne kisebb mogyoródarabkák.
- A sót és apránként olajat akkor adjuk hozzá, ha már krémszerű az állaga. Bár sós mogyoróvajat készítünk, adhatunk hozzá kevés cukrot, vagy természetes édesítőszert (xilitet). Az állaga akkor jó, ha a mogyorókrém kenhető, mégis inkább kemény, mint lágy. Kis befőttes üvegbe töltve hűtőben tároljuk.
- Felhasználhatjuk sütemények, krémek ízesítéséhez, kenhetjük kekszre, pirítósra, de önmagában 1-1 kávéskanállal is finom nass.

Recept és fotó: Mesterházy Mónika