Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életszépítők - Falatkaland › Nagymama mandulás pogácsája

Nagymama mandulás pogácsája

Nagymama manduás pogácsájaHozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • pici cukros tejben felfuttatott 1 dkg élesztő
  • csapott evőkanál só
  • 1 tojássárgája
  • kb. 1 dl tejfel
  • pár deka tisztított mandula
  • kenéshez némi tojásfehérje

 

Megosztás Nyomtatás

Elkészítés

  1. A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzáadjuk a sót, elkeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a tejfölt és aránylag gyorsan sima tésztává dolgozzuk ki. Állaga: se nem túl kemény, se nem túl lágy, engedelmes tészta.
  2. Fél-egy óra hosszat pihentetjük, lisztezett felületen kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, s a legkisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  3. Sütőpapírral bélelt (vagy lisztezett) tepsibe helyezzük, mindegyiket megkenjük tojásfehérjével, mindegyikre egy tisztított mandulát rakunk (gyengéden belenyomva), újból átkenjük a fehérjével és valameddig újból pihentetjük.
  4. Előmelegített, aránylag forró sütőbe rakjuk, pár perc múlva közepesre mérsékeljük a hőt, pirosra sütjük.
    Nagyon finom sós sütemény! Pár nap múlva is jó. Azt hiszem, erdélyi specialitás.

Megjegyzések

Mivel ez omlós tészta, sima, azaz finomliszttel készítsd, ne rétesliszttel vagy vegyessel. Utóbbitól morzsalékos lenne a tészta.

Továbbá, mivel omlós tészta, azaz aránylag sok benne a zsiradék, lehetőleg gyorsan készítsd, hogy a zsiradék minél kevesebbet érintkezzen a meleg kezeddel, mert az olvadékonyabb zsiradéktól nehezebb lenne a tészta. Készítheted robotgéppel is, egyszerűbb és gyorsabb.

Ha jó minőségű vajjal készíted, jóval drágább ugyan, de némileg finomabb is.

A tészta és a tisztított mandula is jól mélyhűthető. Érdemes tartanod, akkor könnyedén rászánhatod magad a sütésre.

 

MM

 

 Recept és fotó: Mesterházy Mónika




Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu