Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- pici cukros tejben felfuttatott 1 dkg élesztő
- csapott evőkanál só
- 1 tojássárgája
- kb. 1 dl tejfel
- pár deka tisztított mandula
- kenéshez némi tojásfehérje
Elkészítés
- A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzáadjuk a sót, elkeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a tejfölt és aránylag gyorsan sima tésztává dolgozzuk ki. Állaga: se nem túl kemény, se nem túl lágy, engedelmes tészta.
- Fél-egy óra hosszat pihentetjük, lisztezett felületen kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, s a legkisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- Sütőpapírral bélelt (vagy lisztezett) tepsibe helyezzük, mindegyiket megkenjük tojásfehérjével, mindegyikre egy tisztított mandulát rakunk (gyengéden belenyomva), újból átkenjük a fehérjével és valameddig újból pihentetjük.
- Előmelegített, aránylag forró sütőbe rakjuk, pár perc múlva közepesre mérsékeljük a hőt, pirosra sütjük.
Nagyon finom sós sütemény! Pár nap múlva is jó. Azt hiszem, erdélyi specialitás.
Megjegyzések
Mivel ez omlós tészta, sima, azaz finomliszttel készítsd, ne rétesliszttel vagy vegyessel. Utóbbitól morzsalékos lenne a tészta.
Továbbá, mivel omlós tészta, azaz aránylag sok benne a zsiradék, lehetőleg gyorsan készítsd, hogy a zsiradék minél kevesebbet érintkezzen a meleg kezeddel, mert az olvadékonyabb zsiradéktól nehezebb lenne a tészta. Készítheted robotgéppel is, egyszerűbb és gyorsabb.
Ha jó minőségű vajjal készíted, jóval drágább ugyan, de némileg finomabb is.
A tészta és a tisztított mandula is jól mélyhűthető. Érdemes tartanod, akkor könnyedén rászánhatod magad a sütésre.

Recept és fotó: Mesterházy Mónika