Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életszépítők - Falatkaland › Muffin formában sült aranygaluska

Muffin formában sült aranygaluska

Furmában sült aranygalsuka receptHozzávalók

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 1/2 élesztő
  • 2 dl tej
  • 10 dkg vaj + 10 dkg vaj
  • csipet só
  • 3 tojássárgája + 1 a kenéshez
  • 1 vaníliás cukor
  • 5 púpozott ek porcukor
  • 1⁄2 ek rum
  • 8-10 dkg őrölt dió + 1 kanál kristálycukor

Vaníliakrémhez

  • 3 dl tej
  • 3 db tojássárgája
  • 3 csapott ek finomliszt
  • 1 csomag vaníliás cukor (vagy fél vaníliarúd kikapart belseje)
Megosztás Nyomtatás

Elkészítés

  1. Először a krémet készítjük el. Feltesszük a tejet melegedni. A meleg tejben feloldjuk a cukrot és hozzáadjuk a vaníliát. Kis lángon sűrűn kevergetve hozzáadjuk a tojássárgájákat, végül a lisztet és sűrűre főzzük. Félretesszük hűlni, és nekilátunk a tészta elkészítésének.
  2. Két deci tejet egy kanál cukorral langyosra melegítünk, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
  3. A három tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, csipet sóval, és a rummal. Ha az élesztő felfutott, a liszthez adjuk a felolvasztott vajjal, a cukros tojással együtt, és géppel alaposan kidagasztjuk. Kevés lisztet szórunk a tetejére és langyos helyen letakarva kétszeresére kelesztjük (kelési idő kb. egy óra).
  4. Míg a tészta kel, a diót megdaráljuk, kevés kristálycukrot keverünk hozzá és félretesszük.
  5. Ha a tészta a kétszeresére kelt, liszttel hintett deszkára borítjuk és lazán átgyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, felcsíkozzuk.A tésztacsíkokat lisztezzük, hogy ne ragadjanak. Hosszúkásra sodorjuk, éles késsel diónyi darabokra vágjuk és gombóccá formázzuk. Felolvasztjuk a maradék vajat és egy kis edénybe a tészta mellé készítjük a muffin sütőformával és a dióval együtt. A sütőformát béleljük ki tulipán formájú - magasított - muffin kapszlikkal.
  6. A gombócokat belemártjuk az olvasztott vajba és minden mélyedésbe két darabot teszünk. Megszórjuk cukros dióval, majd ráteszünk egy kanál vaníliakrémet. Ha ezzel megvagyunk még két gombócot teszünk a tetejére. Ha megtöltöttük a sütőformát, kenjük át a tészta tetejét tojássárgájával. Darált dióval is megszórhatjuk. Hagyjuk pihenni kb. 20 percig, majd forró sütőben - 180-as hőfokon - süssük szép pirosra!
    Érdemes vele szöszölni, nagy sikere van!

 

 

Tuska Margó

 

 Recept és fotó: Tuska Margó




Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu