1 csomag vaníliás cukor (vagy fél vaníliarúd kikapart belseje)
Elkészítés
Először a krémet készítjük el. Feltesszük a tejet melegedni. A meleg tejben feloldjuk a cukrot és hozzáadjuk a vaníliát. Kis lángon sűrűn kevergetve hozzáadjuk a tojássárgájákat, végül a lisztet és sűrűre főzzük. Félretesszük hűlni, és nekilátunk a tészta elkészítésének.
Két deci tejet egy kanál cukorral langyosra melegítünk, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
A három tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, csipet sóval, és a rummal. Ha az élesztő felfutott, a liszthez adjuk a felolvasztott vajjal, a cukros tojással együtt, és géppel alaposan kidagasztjuk. Kevés lisztet szórunk a tetejére és langyos helyen letakarva kétszeresére kelesztjük (kelési idő kb. egy óra).
Míg a tészta kel, a diót megdaráljuk, kevés kristálycukrot keverünk hozzá és félretesszük.
Ha a tészta a kétszeresére kelt, liszttel hintett deszkára borítjuk és lazán átgyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, felcsíkozzuk.A tésztacsíkokat lisztezzük, hogy ne ragadjanak. Hosszúkásra sodorjuk, éles késsel diónyi darabokra vágjuk és gombóccá formázzuk. Felolvasztjuk a maradék vajat és egy kis edénybe a tészta mellé készítjük a muffin sütőformával és a dióval együtt. A sütőformát béleljük ki tulipán formájú - magasított - muffin kapszlikkal.
A gombócokat belemártjuk az olvasztott vajba és minden mélyedésbe két darabot teszünk. Megszórjuk cukros dióval, majd ráteszünk egy kanál vaníliakrémet. Ha ezzel megvagyunk még két gombócot teszünk a tetejére. Ha megtöltöttük a sütőformát, kenjük át a tészta tetejét tojássárgájával. Darált dióval is megszórhatjuk. Hagyjuk pihenni kb. 20 percig, majd forró sütőben - 180-as hőfokon - süssük szép pirosra! Érdemes vele szöszölni, nagy sikere van!
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.