Hozzávalók a tésztához
A töltelékhez (ha meggyes-mákos pitét szeretnénk)
Almás töltelékhez (ha almás pitére vágyunk)
Elkészítés
A darált mákhoz adjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, fahéjat, szegfűszeget, reszelt citromhéjat, tejfölt, a rumot és összekeverjük. A meggybefőttet lecsepegtetjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 28-30 cm átmérőjű, cakkos peremű tortaformát vékonyan kikenjük vajjal, meghintjük liszttel, a felesleget kirázzuk belőle.
Az egyik cipót lisztezett munkalapon kb. 35 centi átmérőjű korongra nyújtjuk, feltekerjük a nyújtófára, a forma peremére fektetjük, és lazán letekerjük róla a tésztát. Kissé rányomva átgurítjuk a forma peremén a nyújtófát, ily módon levágjuk róla a túllógó tésztarészeket - a hulladékot összegyúrjuk később felhasználjuk. A tésztát szelíden a forma aljához, oldalához nyomkodjuk, és villával megszurkáljuk.
Egyenletesen eligazítjuk az alján a mákkrémet, a tetejére szórjuk a lecsepegtetett meggyet. A tészta belső szegélyét és peremét megkenjük tojássárgájával.
A második cipó 2/3 részéből kisujjnyi vékony rudakat sodrunk, és berácsozzuk vele a tortánkat. Az alsó rácssort megkenjük tojássárgájával, úgy fektetjük rá a második sort. A maradék tésztát összegyúrjuk, az elkészült rácsokhoz képest fele vékonyságúra sodorjuk, 2-2 rudanként zsinórszerűre összetekerjük, és szegélyként a torta peremére illesztjük, kicsit rányomkodjuk, eligazítjuk hogy csinos legyen.
Ha almás pitét szeretnénk, az almákat meghámozzuk, nyolcadoljuk, majd feldaraboljuk. Közben ráfacsarjuk egy fél citrom levét, hogy ne barnuljon. Egy nagy edényben felolvasztjuk a vajat; a felkockázott almát megpároljuk a cukorral és a fűszerekkel. Nem kell teljesen puhára párolni, csak annyira hogy levet eresszen. A pudingport, vagy a keményítőt kevés vízzel kikeverjük, és még a tűzhelyen lévő almához adjuk. Alaposan átkeverjük vele, és levesszük a melegről. Ki kell hűteni, mielőtt megtöltenénk vele a piténket.
Előmelegített sütőben - 180 fokon - nagyjából egy óra alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, sütőpapírral letakarjuk. A formában hagyjuk kihűlni, tálaláskor meghintjük porcukorral.
Recept és fotó: Tuska Margó
Copyright: Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Képes Receptmagazin 2003-2025