Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életszépítők - Falatkaland › Meggyes-mákos pite

Meggyes-mákos pite

Meggyes-mákos piteHozzávalók a tésztához

  • 50 dkg búzaliszt
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás

A töltelékhez (ha meggyes-mákos pitét szeretnénk)

  • 25 dkg őrölt mák
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 dl tejföl
  • 45 dkg magozott meggy (télen befőttből készülhet)
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg

Almás töltelékhez (ha almás pitére vágyunk)

  • 1,5 kg alma
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg cukor (ha valaki édesebben szereti, akkor több)
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 vaníliás puding, vagy két kanál keményítő
  • pici fahéj, vagy porrá zúzott csillagánizs

 

 

Megosztás Nyomtatás

Elkészítés

  1. Elmorzsoljuk a lisztben a vajat, a tetejét megszórjuk porcukorral és a sóval. Meglangyosítjuk a tejfölt, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és a tojással, a morzsalékhoz adjuk, és összegyúrjuk. Két cipót formálunk belőle, és pihentetés nélkül tovább dolgozunk vele.
  2. A darált mákhoz adjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, fahéjat, szegfűszeget, reszelt citromhéjat, tejfölt, a rumot és összekeverjük. A meggybefőttet lecsepegtetjük.

  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 28-30 cm átmérőjű, cakkos peremű tortaformát vékonyan kikenjük vajjal, meghintjük liszttel, a felesleget kirázzuk belőle.

  4. Az egyik cipót lisztezett munkalapon kb. 35 centi átmérőjű korongra nyújtjuk, feltekerjük a nyújtófára, a forma peremére fektetjük, és lazán letekerjük róla a tésztát. Kissé rányomva átgurítjuk a forma peremén a nyújtófát, ily módon levágjuk róla a túllógó tésztarészeket - a hulladékot összegyúrjuk később felhasználjuk. A tésztát szelíden a forma aljához, oldalához nyomkodjuk, és villával megszurkáljuk.

  5. Egyenletesen eligazítjuk az alján a mákkrémet, a tetejére szórjuk a lecsepegtetett meggyet. A tészta belső szegélyét és peremét megkenjük tojássárgájával.

  6. A második cipó 2/3 részéből kisujjnyi vékony rudakat sodrunk, és berácsozzuk vele a tortánkat. Az alsó rácssort megkenjük tojássárgájával, úgy fektetjük rá a második sort. A maradék tésztát összegyúrjuk, az elkészült rácsokhoz képest fele vékonyságúra sodorjuk, 2-2 rudanként zsinórszerűre összetekerjük, és szegélyként a torta peremére illesztjük, kicsit rányomkodjuk, eligazítjuk hogy csinos legyen.

  7. Ha almás pitét szeretnénk, az almákat meghámozzuk, nyolcadoljuk, majd feldaraboljuk. Közben ráfacsarjuk egy fél citrom levét, hogy ne barnuljon. Egy nagy edényben felolvasztjuk a vajat; a felkockázott almát megpároljuk a cukorral és a fűszerekkel. Nem kell teljesen puhára párolni, csak annyira hogy levet eresszen. A pudingport, vagy a keményítőt kevés vízzel kikeverjük, és még a tűzhelyen lévő almához adjuk. Alaposan átkeverjük vele, és levesszük a melegről. Ki kell hűteni, mielőtt megtöltenénk vele a piténket.

  8. Előmelegített sütőben - 180 fokon - nagyjából egy óra alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, sütőpapírral letakarjuk. A formában hagyjuk kihűlni, tálaláskor meghintjük porcukorral.

 

 

Tuska Margó

 

 Recept és fotó: Tuska Margó




Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu