Bizonyára Önök is ismernek olyan embereket, akik mindig elutasítják a finom péksüteményeket, vagy nem tudnak meginni egy jó pohár tejet.
Laktóz intolerancia
Napjainkban a laktóz érzékenységet okozó enzim hiány az emberek igen nagy százalékát érinti. Az elégtelen szénhidrát emésztés hasmenést és haspuffadást okoz.
Panaszok
A panaszok és a tünetek a specifikus enzimhiánytól függetlenül mindenkinél hasonlóak. Jellemzően a laktózt nem toleráló gyermek hasmenéses lesz és nem hízik, felnőtteknél pedig bélkorgás, haspuffadás, flatulencia, hányinger, hasmenés és hasi görcsök jelentkezhetnek. A laktóz intoleranciában szenvedő betegek kórképében a tej-intolerancia világosan szerepel. Néhány ember ezt már fiatalon felismeri, és tudatosan vagy öntudatlanul kerüli a tejtermékeket.
Kezelés
A betegség azonnal csillapodik, ha a laktózt kiiktatják az étrendből vagy a beteg egyszerűen nem iszik tejet. Laktózhiányos étrend esetén a kalciumpótlásra mindenképpen figyelni kell.
Coeliakia betegség
Oka: A sikérfehérjével (glutén) szembeni túlérzékenység. Ebben az esetben bizonyos fajta fehérvérsejtek nagymérvű felszaporodása következik be, ami károsítja a vékonybelet. Következményként a legfontosabb felszívó szerv sorvadásnak indul és nem képes a tápanyagokat kellő mértékben felvenni.
A glutén intolerancia esetében, ha kihagyják a glutént az étrendből, a klinikai állapot és a szövettani jelek javulnak.
Eredet
A betegség oka a glutén gliadin fractiójával szembeni örökletes érzékenység. Ez a gabona-protein a búzában és a rozsban, valamint kisebb mértékben a zabban, az árpában és a tönkölyben is jelen van. A coeliakia előfordulási gyakorisága ritka.
Panaszok és tünetek
A coeliakia betegség bármely életkorban fennállhat; bár tünetekkel járhat, vannak tünetmentes esetek is.
A családvizsgálatok alapján a jellegzetes nyálkahártya abnormitás a betegek egészségesnek tűnő testvéreiben is fennáll. A betegség egyaránt jelentkezhet gyermekkorban vagy felnőttkorban is. Bár lehet, hogy a beteg nincs tudatában gyermekkori betegségnek, édesanyja hasi tünetekre emlékezhet vissza. Enyhén hajlított hosszú csontú, testvéreinél jelentősen kisebb termetű felnőtt esetében a látens vagy fel nem ismert gyermekkori betegség valószínűsége igen magas.
A gyermekkori tünetek rendszerint nem jelennek meg a gluténtartalmú ételek fogyasztásáig. A betegre gyermekre jellemző, hogy nem erősödik, fakó színű, rossz szagú, tömeges székletet ürít és fájdalmas haspuffadásban szenved. Sápadt, nyafogó, kidomborodó hasú, lefogyott ülepű, de megfelelő étrenden tartott gyermek esetében a coeliakia betegség gyanúja igen erős.
Ha ebben a betegségben már szenved valaki a családban, akkor szinte egyértelmű, hogy a leszármazottaknál is jelentkezik. Látszólag bármely életkorban jelentkezhet. Nőknél a terhességi vérszegénység miatt 10-15 évvel korábban jelentkezik, mint férfiaknál.
Tipikus megjelenési formája nincsen. Számos tünet (pl.: súlycsökkenés, csontfájdalom, ödéma, bőrrendellenességek) másodlagosan, a hiányállapot következtében léphet fel. Amennyiben nyilvánvaló táplálkozási tünetek (pl.: hasmenés, hasi diszkomfort érzés, haspuffadás) is előfordulnak, a helyes diagnózist nagy valószínűséggel nem tévesztik el az orvosok.
A gluténmentes étrend a gyermekek esetében a kórlefolyást jelentősen megváltoztatta és a felnőtteknél is lényegesen javította. Ettől függetlenül a súlyos betegségben szenvedő felnőttek között még előfordulhat halálozás is.
Kezelés
Az étrendből a glutént ki kell iktatni. Ha valaki véletlenül mégis fogyaszt glutént, a betegség újra kiújulhat. A glutént elterjedten (pl.: levesporokban, ízesítőkben, fagylaltokban, hot-dogban) alkalmazzák. A betegnek ezért feltétlenül kell készítenie egy listát az elkerülendő ételekről, illetve a coeliakia betegség problémáit jól ismerő dietetikus szakember tanácsát kell kérnie.
A kezelés részeként, a hiányállapot súlyosságától függően vitaminokat, nyomelemeket és vaskészítményeket is kell szedni.
Öngyógyítás
A táplálkozásnak teljesen gluténmentesnek kell lenni. Ez azt jelenti, hogy például a csecsemőknél a folyékony pépes ételt, valamint a szokásos liszttel készült ételeket (kenyér, metélttészta, desszertek, mártások, panír) másfajta liszttel, pl. kukorica-, hajdina-, rizs-, köles- vagy burgonyaliszttel kell elkészíteni.
Gyümölcsöt, zöldséget, tejtermékeket, tojást, húst, halat szabad fogyasztani. Az orvos által felsorolt gluténtarlamú ételeket feltétlenül kerülni kell és az előírt diétát pontosan be kell tartani. Ide tartoznak többek között a konzervek, felvágottak, édességek is.
Forrás: Nagy Egészségkönyv
Forrás: The Merck Manual of Diagnosis and Therapy/ Orvosi Kézikönyv
Copyright: Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Képes Receptmagazin 2003-2024