Pirosló bogyók... A piacot járva ingerlően csábítanak színükkel, illatukkal. A legfinomabb gyümölcsös édességek is talán belőlük készülnek. De nem csak ízletesek, az egészségre is jótékonyan hatnak.
A bogyós gyümölcsök antioxidáns, antimikrobiális, fertőtlenítő és összehúzó hatása mellett említést érdemel A- és a C-vitamin tartalmuk. A bennük található ásványi anyagok közül a legjelentősebbek a kálium, a kalcium és a vas. A bogyós gyümölcsök emellett rostbeviteli forrásként is figyelmet érdemelnek.
Az eper és a szamóca
Kedvelt tavaszi kerti, ill. nyáron gyűjthető erdei gyümölcsünk. Az erdei szamócával végzett kísérletek szerint a termés egyes összetevői csökkenthetik a vér koleszterin szintjét, segíthetnek a tüdőrák kialakulásáért felelős ráksejtek elpusztításában, valamint gátolhatják a nitritek és nitrátok rákkeltő hatású anyagokká való átalakulását.
A málna
Egyes, egereken végzett kísérletek szerint a málna terméseiből kinyert ellágsav-származékok bőrrákkal szemben fejthetnek ki védő hatást.
A szeder
A különféle szedrek gyakori csemegéi a turistáknak, de termesztett tövismentes változatait is sokan fogyasztják. A népi gyógyászatban a szederszörpöt vérnyomáscsökkentőnek tartják. Préslevei salaktalanító és antimikrobiális hatásokkal rendelkeznek, részben ezért nő a szerepük a reformtáplálkozásban.
Copyright: Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Képes Receptmagazin 2003-2025