Szervezetünk legnagyobb vegykonyhája a máj: számtalan anyagot, szervezetünkbe került káros mellékterméket kell feldolgoznia, lebontania, átalakítania és közömbösítenie, hogy az anyagcsere-folyamatok egymással teljesen összhangban bonyolódhassanak, és a sejteket ne árasszák el fölöslegesen bizonyos alap- és méreganyagok.
E természet által teremtett komplikált vegyi labor precíz és alapos működését soha nem utánozhatja a legmodernebb, legtökéletesebb kémiai laboratórium sem. Nem véletlen ezért, ha a máj megbetegedése annyi panasz, tünet okozója. Érdemes hát óvnunk, védenünk, kímélnünk.
Májbetegségre utalhatnak
- fáradékonyság, tompultság, aluszékonyság
- csökkent teljesítőképesség
- étvágytalanság
- puffadás, teltségérzet
- bizonytalan hasi panaszok
- sárgás bőrszín és szemfehérje
- a hüvelyk és a kisujj begye, valamint a tenyér vöröses
- kis vörös pókerek az orcán, orron, a mellkason, felkaron,
háton
- málnavörös nyelv
- kiszélesedett és megvastagodott ujjbegyek, vastag
hajlott körmök
- töredező, fényét vesztett haj, hajhullás
Legfontosabb a diéta!
A májbetegségek kezelése szempontjából elengedhetetlenül fontos a diéta. Ami sajnos gyakran azért is problémás, mert a betegek többsége már eleve étvágytalan. Ezen és a belőle fakadó vitamin-, ásványianyag- és nyomelemhiányon legegyszerűbben azok pótlásával és vitamindús zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó ételek, italok fogyasztásával segíthetünk. Nagyfokú májkárosodás esetén azonban a túlzottan nagy adagok használatát kerülni kell, mert a szervezet ilyenkor másképp hasznosítja őket.
Mit érdemes enni?
A következő élelmiszerek javítják a máj működését és az epe ürülését: hajdina, tökmag, sárgarépa, gesztenyeméz, gyermekláncfűlevélből készült saláta, gesztenye, tejsavó, olívabogyó és -olaj, cékla, savanyú káposzta, savanyított tejtermékek, édes mandula, barna rizs (a benne található glukuronsav elősegíti a máj méregtelenítő tevékenységét!), a leveles saláták (főleg a chicoree), a zsázsa, a zöldbab és a brokkoli.
Azonban feltétlenül kerülni kell a túlzott fehérjefogyasztást, elsősorban a húsokat, az élvezeti cikkek fogyasztását (koffein, feketekávé, az alkohol minden formája), nem javasoltak a zsíros és erősen fűszeres ételek sem. Egyebekben pedig a teljes értékű reformtáplálkozás alapelveinek megfelelő ételek ajánlhatók, mint gyógyító táplálék.
Időszakosan nem árt itt is egy-két nap léböjtöt, tejsavónapot vagy orvosi felügyelettel hosszabb méregtelenítő kúrát beiktatni, mert azzal jelentősen javulhat a májfunkció, csökkenhetnek a kísérő tünetek, sőt akár a kórfolyamat is lelassítható vagy megállítható.
Ami keserű a szájnak, orvosság a májnak
Májserkentőként és májtámogatóként a következő gyógynövények teája ajánlható keverékek készítéséhez vagy önállóan is: gyermekláncfű-gyökér, máriatövismag, articsókalevél, borsmenta, cickafark, körömvirág, angelikagyökér, kálmosgyökér, benedekfű, ezerjófű, fehérüröm, tárnics, kurkuma, apróbojtorján, füstike, tarackgyökér, vérehulló fecskefű. A svédkeserű például a fenti hatóanyagokon kívül egyéb emésztést javító, puffadáscsökkentő, görcsoldó és gyulladáscsökkentő gyógynövényeket is tartalmaz.
A grépfrútmagcsepp kúraszerűen alkalmazva kitűnő máj- és epestimuláló: 3-4 hétig minden étkezés előtt fogyasszunk el 10-15 cseppet teában vagy hígított gyümölcslében. Általában elmondható, hogy minden, ami keserű a szájnak, orvosság a májnak. A felsoroltakból mi magunk is állíthatunk össze keveréket (3-4 komponensnél ne tegyünk bele többet!), és 3-4 hetes teakúrát folytathatunk vele. Majd ha még mindig szeretnénk a máj tevékenységét támogatni, készítsünk újabb teakeveréket, soha ne használjunk egyfélét 4-6 hétnél tovább. A gyökereket és a magokat áztassuk és főzzük, a levelet és virágot elég csak forrázni, 5-10 perc állás után pedig mindig szűrjük le.
dr. Balaicza Erika
A Patika Magazin 12 000 cikkével kíván önnek továbbra is kellemes és hasznos szórakozást a www.patikamagazin.hu portálján!