A déligyümölcsök, melyeknek a száma meghaladja a 150-et, méretükben, formájukban és tápértékükben is igen változatosak, ízük egyedülálló, egzotikus; ráadásul olyanok is találhatók közöttük, amelyek nem csak kellemes és különleges ízükkel tűnnek ki, hanem értékes gyógyhatásaik miatt is figyelmet érdemelnek.
Földünk trópusi és meleg égövi területein teremnek, ahol az évi átlaghőmérséklet és a napsütéses órák száma igen magas, és a területek egy része csapadékban is bővelkedik.
Miért érdemes déligyümölcsöket fogyasztani?
Számos déligyümölcs rendszeres fogyasztása nem csak az egészséges, hanem a beteg emberek számára is fontos lehet, tekintve, hogy :
- jelentős mennyiségű, a normális bélműködést segítő élelmi rostot tartalmaznak, aminek többek között a vastagbélrák megelőzésében lehet szerepe (guava - 5,6 g/100 g, füge - 3,6 g/100 g, banán - 3,0 g/100 g, kivi - 2,8 g/100 g),
- magas zsír- és/vagy szénhidráttartalmuk miatt fontos energiaforrásként szolgálhatnak (pl. avokádó, kókusz, banán, füge, mangó, kivi),
- egyes esetekben 100-300 grammnyi gyümölcs elfogyasztásával kisgyermekeknél a napi káliumszükséglet teljes egészében, felnőtteknél pedig jelentős részben fedezhető (avokádó - 600 mg/100 g, banán - 400 mg/100 g, kivi - 370 mg/100 g, guava - 284 mg/100 g, gránátalma és papaja - 260 mg/100 g, füge - 230 mg/100 g),
- antioxidáns és sejtvédő vitaminokból (béta-karotin, A-, C-vitamin) annyit tartalmazhatnak, hogy már 100 g gyümölcs elfogyasztásával fedezhető a felnőttek napi szükséglete (mangó - 4000 NE, ananász - 2167 NE, papaja - 2014 NE A-vitamin; guava - 184 mg, kivi - 118 mg, papaja - 68 mg C-vitamin),
- az itt bemutatott bármely déligyümölcs 100 grammjának elfogyasztásával a B1-6-vitaminok napi szükségletét szintén biztosítani lehet,
- olyan gyulladáscsökkentő és egyéb hatású enzimeket is tartalmazhatnak, melyeknek egyebek mellett az immunvédekezésben is szerepük van (ilyen például az ananászban található és a papaja terméséből kinyert papain).
- A friss gyümölcsökről tudjuk, hogy a szervezetet károsító anyagokkal szemben fontos védőfaktorokként viselkednek, egyes epidemiológiai vizsgálatok adatai pedig azt igazolják, hogy fogyasztásukkal bizonyos rákos megbetegedések (pl. gyomor- és vastagbél) kockázata jelentős mértékben csökkenthető.
- A vitaminokban és ásványi anyagokban, illetve enzimekben gazdag déligyümölcsök fontos alkotórészei és kiegészítői lehetnek a hazai gyümölcsöket és/vagy azok présleveit is tartalmazó léböjt- és nyersgyümölcs-kúráknak, illetve a vegán- és ovo-laktovegetárius étrendeknek, melyek számos krónikus gyomor-bél betegség kezelésében jó eredménnyel alkalmazhatók.
- Bőrtápláló és a bőr öregedési folyamatait lassító tulajdonságaik miatt a kozmetikai készítmények előállításánál is gyakran használnak déligyümölcsökből készült kivonatokat, zsiradékokat (kókuszzsír, avokádóolaj), illetve hatóanyagokat (pl. papain). Babulka Péter
A Patika Magazin közel 10 000 cikkével kíván önnek továbbra is kellemes és hasznos szórakozást a www.patikamagazin.hu portálján!