Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életmód tanácsok › Az egészséges karcsúság titka

Az egészséges karcsúság titka

A kampányszerű fogyókúra legfeljebb csak átmeneti sikerhez vezet. A hosszú távú koplalás a szervezetét a hasznos tápanyagoktól, az életet viszont az örömtől fosztja meg. Hogyan lehet egyensúlyt teremteni az ideális alak és a megfelelő étkezés között? A siker kulcsa a változatos táplálkozás.
Megosztás Nyomtatás
Az ember "mindenevő", így mindenfélét ehet. Az viszont nem mindegy, mikor áll fel az asztaltól! A egysíkú táplálkozás, még ha "zsírtalan" is, nem tudja ellátni a szervezetet mindazzal, amire szüksége van. Hosszú távon ez hiánybetegségekhez vezet (a nők 93%-a vashiánnyal, 77%-a magnéziumhiánnyal küzd). A következmény: fáradtság, stressz, rossz kinézet... Tegye hát változatossá a napi menüt, és szervezete köszönetet mond érte. Ön pedig ismét örömét leli az evésben. Reggelizzen bőségesen! Van egy kis ideje? Helyezkedjen el kényelmesen, és fogyasszon reggelire meleg vagy hideg italt, friss gyümölcsöt, joghurtot, vajas süteményt, dzsemet vagy mézet. Nincs ideje vagy nincs étvágya reggelente? Igyon egy pohár friss gyümölcslét vagy ivójoghurtot, és vigyen magával valamilyen gabonaneműből készült rágcsálnivalót a munkahelyére a kávéhoz vagy a teához. Csomagolhat egy darab sajtot is, natúr vagy gyümölcsös, müzlis joghurtot, sőt még mazsolás, narancsos süteményt is... Részesítse előnyben a gyümölcsöt és a zöldséget! Ideális az lenne, ha belőlük naponta tízfélét fogyasztana. Tekintse át az elmúlt három napban fogyasztott ételeit: még messze van ettől, igaz? Ne habozzon gyümölcsöt rágcsálni, vagy újra beiktatni nyers, esetleg főtt zöldséget. Menjen ki a piacra, visszatérőben pedig legyen kedve egy kis retket ropogtatni, fejében összeállítani egy zöldségtálat vagy kipróbálni egzotikus gyümölcsöket. Váltogassa az ételfajtákat minden étkezésnél! Először ez "strapásnak" tűnik, de a gyakorlatban nem olyan bonyolult: elég betartani, hogy ugyanazt az ételt ne egye kétszer egymás után. Azzal a kikötéssel, hogy étrendje tartalmazzon gyümölcsöt, zöldséget, tejterméket, fehérjét és keményítőt, szabadon szárnyalhat a fantáziája. Egy példa: ebédre reszelt sárgarépa, sült csirke és zöldbab, ementáli sajt és gyümölcssaláta, vacsorára: burgonyás zöldségleves, gombás omlett, joghurt. A következő ebéd: marhasült, zöldségpástétom és zöld saláta, ananász, majd vacsorára: sovány sonka, csőben sült zöldség, karamellkrém. Egy héten belül tíz fölött lesz az étrendjébe iktatott különböző ételek száma, így az egyensúly garantált. Főzzön saját maga, és korlátozza az előre gyártott készételek fogyasztását! Minthogy általában túl zsírosak és sósak az üzletekben kapható készételek, nem mindig használnak az egészségnek és a vonalaknak sem. Igaz, nagy előnyük, hogy csak meg kell melegíteni őket. Ön túl elfoglalt, nincs elég ideje? Főzzön hétvégén, és porciózva tegye be a mélyhűtőbe, kitarthat egész héten. Mindenből egyen egy keveset! Bolondul a sajtért, a kolbászért vagy a csokoládéért? Ne fossza meg magát összes kedvenc ételétől! Olykor ne álljon ellen a kísértésnek, de persze semmit se vigyen túlzásba. Ha egyébként étrendje kiegyensúlyozott, alakja nem látja kárát ezeknek a kis örömöknek. És ami fő, ön nem lesz frusztrált. Fogyni mindenáron? Az örökös fogyni akarás nem indokolt: bár a nők nagy része szinte állandóan fogyókúrázik, csak egy hányaduk valóban túlsúlyos, és még kevesebb azok száma, akik elhízottnak tekinthetők. A táplálkozási tanácsokat osztogatók évek óta ujjal mutogatnak a cukorra és a zsírra. Ám kihagyni az étkezésből vagy nagymértékben korlátozni fogyasztásukat, káros a szervezetre. Olykor ellenkező hatás érhető el vele. Valójában a probléma inkább a fejekben keresendő. Manapság a legtöbben azon ismereteik szerint korlátozzák az étrendjüket, hogy azt hiszik, az egyik vagy másik étel "jó" - és szabad enni - vagy "rossz" - és elutasítják. Így vég nélkül fogyasztják azokat az ételeket, amelyekről elterjedt, hogy "nem hizlalnak" (gyümölcsök, joghurtok, gabonaneműek...). Ez fonák módon visszaüt: a túl nagy mennyiségű táplálék bevitele súlynövekedést okoz, amit általában egy még szigorúbb fogyókúra követ. Hallgatni kellene a testre és figyelni tényleges szükségleteire, hogy a kölcsönös "jó viszony" fenntartható legyen. A legfontosabb: békéljen meg a súlyával (ha nem szélsőséges) és a saját kinézetével. Forrás: Galenus A Patika Magazin közel 10 000 cikkével kíván önnek továbbra is kellemes és hasznos szórakozást a www.patikamagazin.hu portálján!



Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu