Hozzávalók:
A tésztához:
125g finomliszt
Egy csipetnyi só
55g vaj, felkockázva
30-45ml víz
A tortához:
125g őrölt mandula
2 nagyobb tojás
125g vaj, megpuhítva
95g porcukor
185g keserű csokoládé, felolvasztva
3 körte, meghámozva, kimagvazva és felnegyedelve
Creme fraiche, a tálaláshoz
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra (gázsütőnél 5-ös fokozat). Keverjük össze egy tálban a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá a felkockázott vajat és kézzel dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a vizet is, hogy könnyebben dolgozhassunk vele. Nyújtsuk ki a tésztát 1 cm-es vékonyságúra, majd béleljünk ki egy 24cm-es tortaformát. Tegyük hűtőbe min. 20percre, de ha van időnk, tovább is ott hagyhatjuk.
Ha kivettük, 10perc alatt süssük ki a tésztát, majd tegyük félre és vegyük le a sütő hőmérsékletét 170°C-ra (gázsütőnél 3-as fokozat).
Keverjük össze a mandulát, a tojást, a vajat és a cukrot, majd adjuk a felolvasztott csokoládéhoz, amíg az még meleg. Öntsük a keveréket a tortaformába, majd nyomkodjuk bele a körte szeleteket.
A tortát 45 percig sütjük, amíg a tészta arany barna lesz és a csokoládé-mandula keverék megszilárdul. Melegen tálaljuk, creme fraiche-sal.
Forrás:
www.jamieoliver.com
Kígyós Adrienn