Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Csokoládé › Csokoládé - Édesség vagy narkotikum?

Csokoládé - Édesség vagy narkotikum?

A csokoládéevés egyik legkellemesebb velejárója az a jó ,,érzés'', melyet már rengeteg ember megtapasztalt, egy-egy tábla elfogyasztása után. Több mint 300 féle kémiai vegyületet tartalmaz.
Nyomtatás
Csokoládé - Édesség vagy narkotikum? Szakemberek hada dolgozik azon, hogy elkülönítse egymástól ezeket az anyagokat, magyarázatot adva azokra a kellemes érzésekre, melyet a csokoládé fogyasztásakor észlelhetünk. Ezen kémiai összetevők közül a legismertebb kétségkívül a koffein. Ám miközben megtalálható az alkotóelemek között, mégis csak csekély mennyiségben van jelen. További komponensként meg kell említenünk a teobromint, mely szintén élénkítő hatással bír, de csak alig van több belőle, mint a koffeinből. A magyarázat tehát az, hogy a két vegyület kombinációja okozza azt a ,,felemelő'' érzést, melyet sokan észrevesznek nagyobb mennyiségű csokoládé fogyasztása esetén. Ugyanígy fontos szerep jut a feniletilamumnak, mely az anfetaminokkal szoros kapcsolatban áll. Utóbbi szintén erős élénkítő vegyület, mely növeli a neurotranszmitterek (agyi vegyületek) aktivitását. Végső soron ezek kontrollálják összpontosító képességünket valamint éberségünket. Habár ezek az elemek okolhatók átmeneti jó közérzetünkért, mégis több különböző teória létezik. Közülük is a legvitatottabb felfedezéseket a san diegoi Idegtudományi Intézet munkatársai hozták napvilágra. Úgy vélik, ,,a csokoládé olyan aktív összetevőkkel rendelkezik, melyek ugyanazt a hatást fejtik ki agyunkban, mint a marihuána''. Továbbá ,,ezek a vegyületek felelősek azért a drog által előidézett pszihózisért, melyek hasonlóak a csokoládé utáni vágyhoz is". Megkerestük hát Emmanuelle diTomaso-t, aki az eredeti kísérlet munkatársa volt San Diegóban (jelenleg a Harvardon dolgozik kutatóként), valamint Daniel Piomellit, aki - továbbvitte - jelenleg is az Idegtudományi Intézet kísérletein dolgozik. Hogyan működik mindez? Az agyi sejtek receptoraik segítségével érzékelik a THC-t, mely a marihuána aktív összetevője. Ezek a receptorok a sejt felszínén helyezkednek el, melyek molekulákat zárnak magukba, lehetővé téve, hogy a sejtfal bizonyos jeleket, üzeneteket tudjon továbbítani. ,,Az aktív vegyület" - mondja diTomaso - ,,a sejthártyába zárja a proteineket, ez pedig a sejten belül láncreakciót indít el." A THC esetében ez a kémiai reakció biztosítja, hogy valaki órákig ,,szárnyalhasson". Tegyük hozzá, a THC nem alkotóeleme a csokoládénak. Helyette egy másik neurotranszmitter, az anandamid tekinthető egyik alapvegyületének. Érdekes tény, hogy az anandamidot az agy természetes körülmények között is termeli. Piomelli és diTomaso is hangsúlyozzák, ezek a tudományos felfedezések nem azt jelentik, hogy a csokoládétól is ,,szárnyalni fogunk". Ehelyett csak azt bizonyítják, hogy orvosilag is igazolható a csokoládérajongók által észlelt kellemes közérzet. Épp úgy, mint a többi neurotranszmitter, az anandamid is gyorsan lebomlik. Piomelli és csapata olyan más anyagokat is találtak a csokoládéban, melyek meggátolják az anandamid természetes lebomlását. Ezzel magyarázható tehát a csokievés után érezhető jóleső érzés. Képek forrása: www.goodeatandsweets.blogspot.com www.blog.futurelab.net www.hi-q.net
Kígyós Adrienn

Együttműködő partnerünk a chocoMe

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu