Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Csokoládé › A csokoládé szív- és érrendszerünkre gyakorolt hatása

A csokoládé szív- és érrendszerünkre gyakorolt hatása

Sok más jótékony tulajdonsága mellett, a csokoládé kifejezetten jó hatással lehet szív- és érrendszerünkre, csökkentve ilyen típusú betegségeink kialakulását. Két amerikai orvos nemrégiben tanulmányokat végzett ennek bizonyítására, mely sikeresen zárult, ám soha nem tudják eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a mértékletesség betartása.
Nyomtatás
A csokoládé szív- és érrendszerünkre gyakorolt hatása Ezidáig 66 bejegyzett tanulmány foglalkozott azzal, hogy a csokoládé és/vagy a tea összefüggésben áll-e szív- és érrendszerünk működésével. Dr. Penny Kris - Etkerton, elismert táplálkozási professzor, a kísérletek vezetője azt mondja: ,,Ha a teát cukor és tej nélkül fogyasztjuk, nem tartalmaz kalóriát, így ideális forrása az antioxidáns hatású flavonoidoknak. Diétánk alatt elérhetjük, hogy testsúlynövekedés nélkül vigyük be ezeket az anyagokat szervezetünkbe. Ha gyümölcs és diótartalmú csokis süteményt eszünk a tea mellé - odafigyelve a mennyiségre - egészséges rágcsálnivalóhoz juthatunk, mely nem károsítja szervezetünket.'' ,,Magában az ételek nem fognak megvédeni minket a betegségektől" - teszi hozzá Kris - Etherton. ,,De a tea és a csokoládé is - melyek növényi eredetűek -, részei lehetnek az egészséges diétának, természetesen csak akkor, ha mérsékelten fogyasztjuk őket. Ezeket más flavonoidokban gazdag növényi eredetű ételekkel, pl. zöldségekkel, gyümölcsökkel kell kiegészítenünk. Fontos, hogy diétánkba beépítsük ezen ételeket." Dr. Carl L. Keen a tanulmány - ,,A teában és csokoládéban található antioxidáns flavonoidok szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatásának bizonyítása" - társvezetője a Kaliforniai Egyetem munkatársa. A szakértők hangsúlyozzák, jelenleg nincs elég információjuk, mely alapján azt javasolhatnák, hogy mindennap flavonoidokat vigyünk be szervezetünkbe, pozitív hatások elérése érdekében. A tanulmányok szerint 150 mg flavonoid naponta akut (alkalmi) hatással bír, míg 500 mg már krónikus (folyamatos) eredményekkel jár. Egy csésze (2,5 dl) tea két percig főzve 172 mg flavonoidot tartalmaz, mely akut folyamatokat eredményez. Három és fél csésze már valószínűleg folyamatos kihatással lehet szervezetünkre. Mivel rengeteg típus van forgalomban, a csokoládéval kapcsolatos információk kevésbé általánosíthatók. Néhány termék alapvetően nem is tartalmaz flavonoidot, míg más fajták kifejezetten magas értékekkel rendelkeznek, más növényekkel összehasonlítva. Egy tanulmány szerint 38 g flavonoidban gazdag csokoládé elfogyasztásával azonnali hatást érhetünk el, míg 125 g már folyamatos javulást eredményez. Habár a szerzők hozzáteszik: ,,Amíg nem értjük meg jobban az adag-reakció kapcsolatot, nem lehetséges, hogy a flavonoid mennyiségét illetően diétás tanácsokat adjunk. Intelmünk az, hogy próbáljanak minél változatosabban étkezni. Olyan ételeket egyenek mindennap, melyek gazdagok flavonoidokban. Ez az egyetlen, amit jelenleg bizton tanácsolhatunk." A kakaó és a csokoládé remek flavonoid - források, erős antioxidáns hatással. Egészséges felnőtt alanyokon észlelték a pozitív eredményeket; szervezetükben a vérplazma antioxidáns kapacitását növelte, miközben csökkentette a vérlemezkék reaktivitását. Ezalatt a vizsgálatot végző orvosok mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy a csokoládét csak módjával fogyasszuk, mivel magas kalóriatartalma testsúlynövekedéshez vezethet, valamint megemelheti koleszterinszintünket is. Összefoglalva, a tea és a csokoládé jó hatással van szív- és érrendszerünkre. Képek forrása: www.chocolala.co.uk www.addvantagecarrierinstitute.com
Kígyós Adrienn

Együttműködő partnerünk a chocoMe

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu