A Balatoni Borrégió legjelentősebb tavaszi borbemutatóján a Pinot családhoz tartozó borokkal ismerkednek a szakértők és érdeklődők a március 18-án 17 órától a tapolcai Városi Mûvelődési Központban.
A már hagyományosnak számító program 2003. tavaszán a Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság kezdeményezésére indult, hogy lehetőséget adjon a borrégióhoz tartozó borvidékek legjobb borainak bemutatására. A nyilvános rendezvény elsősorban a szőlészeknek, borászoknak, borkereskedelemmel foglalkozóknak, a bort a gasztronómiában és a turizmusban felhasználó szakembereknek szól, de szívesen látják azokat a borkedvelőket is, akik a különleges minőséget keresik.
Az idei Sándor Napi Bormustrán a Pinot családhoz tartozó borok szerepelnek. Közülük is kiemelkedik a Szürkebarát, ami a világ más tájain Pinot gris, Burgunder blauer, Pinot franc gris, Pinot grigio néven is ismert. A régióban a fajta főleg a Badacsonyi Borvidékhez kötődik, de a balatoni térség más részein is kiváló borokat ad.
Egyre fontosabb fajtája a térségnek a Pinot noir, vagy más néven Kék kisburgundi is, amit a világ Pineau noir, Blauer Burgunder és Spätburgunder néven is jó ismer. Ma már ezt a fajta is a régió egész területén megtalálható, s a korábban inkább fehérborosként ismert vidékeken is eredményesen színesíti a kínálatot.
A család harmadik tagja, a Pinot blanc, vagy korábban népszerû hazai nevén a Fehér kisburgundi - Burgunder weisser, Pinot bianco. A fajtacsoportból a legkisebb arányban szerepel a régió ültetvényein, de több helyen így is nagyon jó minőséggel termelik.
A bormustrát Ács János polgármester nyitja meg 17 órakor a Városi Mûvelődési Központban, majd dr. Májer János, a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója tart előadást fajtacsoport régióbeli szerepéről.
Ezt követően prof. dr. Kállay Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetője mutatja be, és értékeli a résztvevőkkel együtt a bormustrára felsorakoztatott mintegy 30 bort. A termelők között ott lesznek a régió legfontosabb borászatai. (A pontos listát kérésükre a napokban megküldjük.)
A bormustra szakmai eszmecserével és a borokhoz illő vacsorával zárul. A menüben bio szürkemarhapörkölt és harcsapaprikás szerepel. A bormustra rendezői
Tapolca Város Önkormányzata
Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
Hotel Gabriella, Tapolca