Ugyan kinek a nagyapja nem ivott fröccsöt? Felmenőink még tudták, mivel lehet egy boldog, nyugodt élet kereteit megteremteni. Vasárnap délelőtt kiültek a száz éves diófa alá és szódát spricceltek kedvenc fehérborukba, amit kimérve vettek a falusi kocsmában - avagy a pincesoron.
A fröccskultúra hazai támogatására és előmozdítására önálló programot indított a Bormarketing Kht. Vajon miért kezdi reneszánszát élni napjainkban a fröccs? Miért volt az előző generációk napi itala? Miben rejlik a titka? Talán egyszerűségében. Nem tesz többet, mint ami feltétlenül szükséges: üdít, akár a nagy diófa árnyéka, és szomjat olt a nyári melegben.
Gyakran találkozni azzal a hiedelemmel, hogy fröccsöt csak gyenge minőségű borból készítenek, kocsmákban mérnek és az igazi borkultúrához nem tartozik hozzá. Nos, a tradíciók sem erről árulkodnak.
"Ez túl németes, legyen inkább fröccs"
Bár kevesen gondolnák, de a fröccs Hungaricum! A német spritzer szóból eredő megnevezéssel először az 1800-as években találkozhattak honfitársaink. Jedlik Ányos kiváló tudósunk ekkor, 1826-ban találta fel a szódavizet, amelynek gyors elterjedése megalapozta a fröccs népszerűségét. Igazi ismertségre a millennium után tett szert, amikor egyre több vendéglátóhelyeken és a mindennapi fogyasztásban is megjelent. A szó maga Vörösmarty Mihály alkotása, magyarosítása.
A legenda szerint Vörösmarty egy fóti pincében borozgatott Jedlikkel, és a Jedlik által feltalált szódával felspriccelt borát kóstolva jegyezte meg: "-Spritzer? Túl németes. Legyen inkább fröccs!" A szódavíztől gyöngyöző bor legelőször ezen a fóti szüreten vált itallá.
Innen hát az elnevezés, amely valóban sokkal magyarosabb, és ma már szinte egy életérzés is kapcsolódik hozzá. Hiszen különösen a meleg nyári délutánok, esték idején élvezzük a szódával higított bor jótékony hatását. Nincs is jobb, mint a kert árnyékában ezt az italt iszogatni, s közben megpihenni, megbeszélni a nap dolgait. Ki tudná mindezt elképzelni egy jó pohár fröccs nélkül?
Sajnos itt van a Palackozott Fröccs is!
Talán nem erre lenne szükség a fröccs marketingjéhez....
Elõre elegyítve az üvegben a vörös és
fehér kiszerelt fröccs mellé még "vébéká"
(vörösboroskóla) is jut a boltok polcaira. A borokat sok
gyalázat érheti, ám egy igényes vörösbort
igazán nem érheti a kólával való vegyítésnél
nagyobb atrocitás. A 2,5 dl "buborékos élvezet"
a felgyorsult élettempó újabb gyöngyszeme. Ugyan
kinek van már ideje a szódakészítéssel
bíbelõdni - ne adj isten a szikvizestõl szódát
vásárolni? A fröccs ma már készen kapható,
elfeledve, hogy a jó bortól és a jó szódától
lesz kellemes. Ám ha alsókategóriás borral keverjük
a buborékokat, akkor csak a szódát rontjuk el. Persze
a megfelelõ szóda is fontos: nincs kiábrándítóbb,
mint mikor erõtlen, szénsavját feledett fröccsöt
kapunk. Ezzel szemben az igazi fröccs üdít, frissít,
a nyári beszélgetések méltó társa.
Nyulasi Gábriel, Az Év Borfogyasztója |
Hogy jön ide a házmester?
Kérdezhetné egy laikus. Persze egy igazi hozzáértő nem csodálkozik az érdekesebbnél érdekesebb elnevezéseken. A szódavízzel higított bor 19. századi feltalálása óta számos változata alakult ki. A különböző keverési arányok alkotják a variációk legszélesebb skáláját.
Néhány példa a legismertebb fajtákból:
- Kisfröccs (további ismert elnevezései: fütty, tréfa, rövidlépés): 1dl bor + 1dl szódavíz
- Nagyfröccs (fröccs, hajtás, húzás): 2 dl bor + 1 dl szódavíz
- Hosszúlépés (fordított): 1 dl bor + 2 dl szódavíz
- Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz
De vannak ennél meglepőbb elnevezések, és sokkal meglepőbb összetételek is.
Ilyen például az Újházy fröccs. Ez ugyanis úgy készül, hogy kovászos uborka levével hígítják a bort. Újházy Ede nevezetes és máig kínált ötlete ez, amely a szakemberek véleménye szerint jóval nagyobb mennyiségű bor elfogyasztását tette lehetővé, mint a szódavízzel készült változat.
Érdekes változat még a Krúdy-fröccs is. Az író véleménye szerint a 9 dl bor és az 1 dl szóda azért kitűnő arány, mert a szóda így csak "megvicceli" a bort.
Igyunk fröccsöt!
A fröccs népszerűségét üdítő hatásának köszönheti. Elkészítésének titka a megfelelő buborék arány, ugyanis ez okozza a gyors felfrissülést. Ezen kívül előnye az is, hogy elkészítése és elfogyasztása nem alkalomhoz kötött, és bárki el tudja készíteni. Készítésénél azonban nem árt néhány apróságra ügyelni. Fontos, hogy ne ásványvízzel, hanem szódával készítsük, illetve célszerűbb a bort engedni először a pohárba, majd utána a szódát. A keveredés így a legjobb; a borba kerülő buborékok könnyebbé teszik azt. És persze az egyik legfontosabb szempont, hogy finom fröccsöt csak jó minőségű borból lehet és érdemes készíteni.
Nagyszüleink, dédszüleink a nyári hőség idején még vermelt jéggel hűtött spriccert ittak, az azóta eltelt idő alatt a fröccs nem vesztett népszerűségéből; igazi kedvelői ma is nagy szakértelemmel választanak hozzá bort, alkalmat és társaságot.
Miskolcon és Győrben minden évben rendeznek fröccsfesztivált, ez is jelzi, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a frissítő ital. Aki júniusban Miskolcra látogatott, bizonyára jól érezte magát. Ha lekésték, e hét végén pótolhatják a fröccsel való ismerkedést Győrött!
Szalai Nikoletta