A forralt bor még mindig a legkeresettebb ital télen: az adventi időszak egyik alapvető kelléke, a karácsonyi hangulat megteremtője. Amikor az adventi és karácsonyi vásárokon a levegőben gomolygó forralt bor illata megcsapja orrunkat, máris tudjuk: közeleg a karácsony, azonban nem árt, ha a házi készítés esetén a bor minőségét is szem előtt tartjuk, hiszen csalóka lehet a gyümölccsel, fahéjjal és szegfűszeggel megbolondított bor illata, ám a lőréből készített forralt bor is ihatatlan. Bujdosóék a minőségi bortermelésből adódóan kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy adventkor is a legmegfelelőbb, legkiválóbb bort ajánlják vásárlóiknak.
Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet vezető borásza elárulta titkos receptjüket: ők általában a cabernet-merlot háziasításból, vízzel való hígítás nélkül készítik a forralt bort, amihez citromhéjat, vanília rudat, szegfűszeget, szegfűborsot és fahéjat adnak, kevés fekete borssal erősítik, ha nagyon fáznak. Édesíteni csak közvetlenül fogyasztás előtt, mézzel szokták.
A dél-balatoni családi vállalkozás vezető borászának tapasztalata az, hogy még mindig a vörös borok viszik a prímet, ha forralt borról van szó. „Télidőben megnő a másfél literes vörösbor-forgalmunk, amit természetesen a vendéglősök - elsősorban forralt bor alapanyagnak - vásárolnak, de a vendégek is inkább ezt igénylik" - mondta Bujdosó Ferenc, aki hozzátette, hogy „ilyenkor a prémium termékek a legnépszerűbbek: a Farkastanya, a Sirocco vagy a Tramontana".
Természetesen a fehérborok is szerephez jutnak ebben az időszakban. Idén például a Balaton borrégió fehér borkiválóságai között tizenöt bort minősítettek négy csillagos kitüntetéssel, amelyek között a Nemere '12 is szerepel, de három-három csillaggal jutalmazták a Matacs '11-et és a Tramontana '11-et is. A borokon ezt a borkiválósági program matricái is jelzik, így Bujdosóék honlapjukon elérhető webshopjukon már a többi kitüntetéssel ellátott palackok mellett a borkiválóságot is igazoló jelzéssel árulhatják boraikat.
A Népszabadság Top 100 című kiadványban - amely Magyarország legjobb borait tartalmazza - szintén helyet kaptak Bujdosóék, ezúttal a Tramontana '11 kapta a legjobbaknak járó elismerést.
Bujdosóék természetesen adventkor sem unatkoznak, a karácsonyi vásárokon kívül számos rendezvényre hivatalosak. Legközelebb például december 3-án, Csopakon jön össze a Badacsonyi Kör kiterjesztéseként megalakult Balatoni Kör Társulat, ahová a Dél-Balaton régióból csupán három borászat hivatalos, köztük a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet is.
A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészetről
A nagy hagyományokkal rendelkező Bujdosó család a Balaton déli partján gazdálkodik. A változatos somogyi dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig a legmodernebb technológiát is alkalmazva összesen nyolcvankét hektár szőlőt művelnek. Bujdosóék 1972-ben telepítették az első hold szőlőt. Csak és kizárólag saját szőlőalapanyaggal dolgoznak, abból is a válogatott legszebb, legminőségibb tételekből termelik a bort. Az elmúlt két évtizedben szőlőterületek rekonstrukciójával, és új telepítésekkel, valamint a művelési módok korszerűsítésével alapozták hosszú távú céljaikat. Mivel a termőhelyek tulajdonságai, adottságai döntően meghatározzák a szőlő értékeit, a tudatos, több évtizedes munka eredményeként minőségi szőlőt termelhetnek. Ennek eredményeképp termékpalettájuk között ma már prémium szegmensnek szánt borok is megtalálhatók.
A szőlőterület kétharmada fehérszőlő. Legjelentősebb fajták a Tramini, a Királyleányka, a Szürkebarát és az Olaszrizling, de jelentős területen termesztenek Chardonnay, Irsai Olivér és Sauvignon Blanc fajtákat is. Legfontosabb kékszőlőik a Merlot, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc és a Pinot Noir. A Balaton közelsége okán a család mindig is kötődött a tóhoz, többek közt aktívan vitorláznak is. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el.
Copyright: Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Képes Receptmagazin 2003-2024