Teatörténet, teakultúra, teakészítés
 
         
 
 
 
 

 
 Beköszöntõ
 A tea útja
 Melyik az igazi tea?
 A teacserjétõl a csomagolásig.

Melyik az igazi tea?

A magyar köznyelv teának hívja a jól ismert márkák filtereivel készült fõzeteket, a különbözõ csomagolásban kapható szárított gyógynövényekbõl készült italokat, az instant gyógyító és frissítõ hatású porokat, és minden olyan palackozott itókát, amelyre rányomtatják az icetea feliratot. (Hogy ki melyikben mennyire bízik, azt már az olvasóra bízzuk.)

Az amatõr, de érdeklõdõ teázók (közéjük tartozik e sorok írója is) többnyire már kritikusabbak és a fentiek közül nem mindent neveznek teának, viszont közéjük sorolnak még megannyi növényt, amelyekbõl „tea” készül, viszont a köznyelvben már nem annyira ismeretesek. Ilyen többek között a dél-amerikai zöld vagy barna mate, az afrikai vörös (rooibush) és mézbokor (honeybush) tea, az inka lapacho, vagy a Magyarországon is megtermõ gingko, hogy csak az ismertebbeket említsük. (Ezeket késõbb egyenként is bemutatjuk majd.) És akkor még nem ejtettünk szót a különbözõ gyümölcsteákról sem.

A végére sorolnám az ínyenceket, akik nem hajlandók más fõzetre kiejteni a tea elnevezést, csak és kizárólag azokra a készítményekre, amelyek a camellia sinensis nevû, örökzöld cserje forró vízbe áztatott, szárított leveleibõl vagy rügyeibõl készülnek. (Az elvetemültebbeknek még az arcberendezésük is egészen átalakul, ha megtudják, hogy valaki másképp gondolja, de ezzel a problémával ezúttal nem foglalkozunk…)
Lényegében ez az a növény, amelyet távol keleti filmeken vagy fényképeken láthatunk végtelennek tûnõ, ködbe burkolódzó, üde, friss, zöld levelekkel bíró bokormezõként illusztrálva, és amelybõl négy alapfajta tea készül attól függõen, hogy milyen szinten fermentálják (erjesztik) õket, illetve részleteibe menõen hogyan folyik le ez a fermentációs és a feldolgozási eljárás.

A négy fõ fajta tehát:
– a teljes (80-90%-os) erjesztettségû fekete tea;
– az egyáltalán nem fermentált zöld tea.
– E négy közé tartozik az enyhén, 10-20%-os szinten erjesztett fehér tea is (a camellia sinensis cserje legfiatalabb, legzsengébb leveleibõl).
– továbbá ide soroljuk a pontosan félig fermentált oolong teát is.

Ezeken kívül említésre méltó még a sárga tea, amely egy enyhe, késõn fermentált tealevélfajta (ezt a teaházak sokszor összekeverik az oolonggal.)

De nem hagyhatjuk ki a kétszeresen (100%-osan) erjesztett pu-er-t sem, amely a fekete egy igen különleges és teljesen egyedi, földes ízvilággal rendelkezõ változata. Mint a borokat, úgy ezt a típusú teát is akár hosszú évekig a föld alatt tárolják, mielõtt elfogyasztják. A színe pedig már egy centiméter után átláthatatlanul feketévé válik.
Kevesebbszer hallani, de szokták még emlegetni a kukicsa-t is (téli tea), amely a téli cserjék régi, tûzön szárított leveleibõl fõzött egészséges ital. Még ritkábban esik szó a csungcsa-ról, amely „féreg teát” jelent. Nem kell megijedni a nevétõl, ez is az igazi teacserjébõl készül, csak éppen nem a leveleibõl vagy az ágaiból, hanem magából a cserje magjából. Ez utóbbi kettõt gyógyteaként fogyasztják Japánban, illetve Kínában.

(Ebben a rovatban ezúttal megmaradunk az „amatõr, de érdeklõdõ” teázók között, és az egyszerûség kedvéért a „nem camellia sinensis” növények fõzetét is teának fogjuk nevezni.)

Következõ írásunkban az imént többször emlegetett erjesztési folyamatról, továbbá a tealevelek feldolgozásáról ejtünk majd pár szót röviden. Utána kis teatörténettel folytatjuk utazásunkat a tea világában. Majd belecsapunk a lovak, mármint a teák közé, és górcsõ alá vesszük egyenként is a fajtákat.

Gyorgyovich Miklós


Fotók:
http://vitaltleaf.chainreactionweb.com
http://www.nbtea.co.uk
http://www.fourseasonscoffee.com/
 
 
 
Vezetéknév:
*
Keresztnév:
*
Email:
*

Hirdetés