|
|
A koktélok eredete
|
A koktél szó eredete, akárcsak
a receptek egy részéé,
erõsen kétséges. Jó
néhány legenda létezik,
de igen kevés tény. Az azonban
elég valószínû,
hogy a szó az amerikai kontinensen
született. 1806-ban egy USA-beli kiadványban
már felfedezhetõ a szó
a mai értelmében és
biztosra vehetõ, hogy száz
évvel ezelõtt már elfogadott
elnevezése volt a kevert italoknak.
Több hasonló történet
szól amerikai katonákról,
akik valamely értékes harci
kakas megtalálásáért
kapták volna a frissítõt,
melyet az eset emlékére a
kakas farktollairól (cock's tail)
neveztek el.
De van történetünk, mely
maga Washington tollas kalapjával
hozza összefüggésbe, egy
érdekes verzió
szerint pedig a "cock-tailed"
kifejezés olyan nem fajtatiszta,
keverék lófajták elnevezése
volt, melyek farkát megkülönböztetésül
kakasfarok-formájúra kötözték.
Megint más okoskodás szerint
a "cock-ale" a harci kaka-
soknak adott alkoholtartalmú táp-itóka
volt, majd a harc végeztével
a nézõk hasonlót ittak
arra a kakasra, melynek farkában
a legtöbb toll maradt; az italt annyi
féle alkoholfélébõl
keverték, ahány tolla maradt
a gyõztesnek.
A franciáknak is megvan a maguk verziója,
miszerint egy Monsieur Antoine Peychaud
nevû úr vendégeinek
a kevert italokat tojástartóban,franciául:
coquetier-ben szolgálta fel, így
ezen italok coquetiers néven váltak
ismerté. Másik történet
szerint Lafayette tábornokkal került
Amerikába
1777-ben egy régi, coquetel nevu
francia recept, mely különbözõ
borokkal készült.
Ezeken kívül még kb hatszáz
különbözo történet
létezik -köztük olyan,mely
XII. Axolotl mexikói király
Coctel nevu leányára vezeti
vissza a szó eredetét- de
bizonyosságot egyik által
sem nyerünk.
|
Mojito
1 teáskanál cukorszirup, 4
cl fehér rum, feltöltéshez
ásványvíz, 4-5 db mentalevél,
1 db lime
Kubából ered ez a koktélfajta,
és állítólag
a helyi fiatalok találták
ki a nagy szesztilalom idején, a
I. világháború után.
A szeszt friss gyümölcslevekkel
helyettesítették - jobb híján...
Így robbant be a köztudatba
és szerte Európát is
meghódítva a Mojito. Az alapanyagokat
az ásványvíz kivételével
a pohárba tesszük, törõfával
összenyomjuk. A poharat tört jéggel
feltöltjük, ásványvízzel
felöntjük. Úgy keverjük
el, hogy a lime gerezdek és a menta
a jég közé kerüljön.
Mentával és cseresznyével
díszítjük. Alkoholmentes
változata a Virgin Mojito (1 cl cukorszirup,
feltöltéshez ásványvíz,
3-4 db mentalevél, 1 db lime, mentával
és cseresznyével díszítjük)
|
Daiquiri
1 teáskanál cukorszirup, 4
cl fehér rum, 1,5 cl limelé
Az alapanyagokat shakerben jéggel
összerázzuk, és hûtött
koktélos pohárba szûrjük.
Lime karikával díszítve
szervírozzuk. Nevét egy kelet
kubai városról kapta, ahol
régen egy helyi rézbánya
igazgatója látta vendégül
fõnökeit. Hirtelen észrevette,
hogy elfogyott a gin, és rumon kívül
semmivel nem tudja megkínálni
vendégeit. Attól tartva, hogy
fõnökeinek a rum magában
nem fog ízleni, néhány
lime levét a rumhoz keverve punchot
készített, ahogy ezt az ültetvényeseknél
látta
Marton János
|
|
Acapulco
Hozzávalók
Tört jég
1 rész fehér rum
1 rész tequila
1 rész kókuszlikõr
2 rész ananászlé
1 rész grapefruitlé
Pohár: Hurrikán
Módszer: Shaker
Alkohol%: 14% *
Elkészítés
Tegyünk a shakerbe tört jeget
és öntsük bele a tequilát,
rumot, kókuszlikõrt, anaászlevet
és grapefruit-levet. Rázzuk
össze, majd rakjunk egy hurrikán-pohárba
tört jeget. Szûrjük
bele a shaker tartalmát. Díszítsük
ananásszelettel vagy koktélcseresznyével,
kínáljuk szívószállal.
|
|
|
Ambassador
Hozzávalók
Jégkockák
2 rész tequila
1 öntet cukorszirup
3 rész narancslé
Pohár: Old fashioned
Módszer: Shaker
Alkohol%: 13% *
Elkészítés
Tegyünk jeget a keverõpohárba.
Öntsük bele a tequilát,
a narancslevet és cukorszirupot.
Keverjük össze és töltsük
ki az old fashioned-pohárba,
amelybe elõzõleg néhány
jégkockát tettünk.
Díszítsük narancskarikával.
Variációk: Ha szeretjük
a hosszabb italokat, használjunk
több narancslevet és töltsük
az egészet collins-pohárba
- ekkor a Screwdriver-hez hasonló
receptet kapunk.
Ha pedig a cukorszirup helyett grenadine-t
használunk, akkor egy rövidebb
Tequila Sunrise-t készítünk.
|
|
|
Benedict cocktail
Hozzávalók
Jégkockák
3 rész whisky
1 rész Benedictine
4 rész gyömbér
Pohár: Collins
Módszer: Keverõpohár
Alkohol%: 18% *
Elkészítés
Rakjunk jeget a keverõpohárba
és a (lehetõleg elõhûtött)
collins-pohárba. Öntsük
a keverõpohárba a whiskyt
és a Benedictine-t.
Keverjük alaposan össze, majd
szûrjük le a collins pohárba.
Töltsük fel gyömbérrel.
Fogyasszuk szívószállal.
|
|
|
Bacardi cocktail
Hozzávalók
Jégkockák
0,5 rész fehér rum
1 rész limelé
0,5 rész cukorszirup
1 teáskanál grenadine
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Shaker
Alkohol%: 16% *
Elkészítés
Rakjunk jégkockákat a
shakerbe és öntsük
hozzá a rumot (lehetõleg
Bacardit), a limelevet, a cikorszirupot
és a grenadine-t.
Rázzuk jól össze,
majd szûrjük le a koktélos
pohárba.
Díszítsük pálcikára
húzott koktélcseresznyével.
Variációk:
Fanyarabb ízt érhetünk
el, ha a limelé helyett citromlevet
használunk.
|
|
|
|
|
|