|
Tenger gyümölcsei & tofu leves
Hozzávalók (4 főre):
1 l víz
Csipet bors
Csipet só
1 evőkanál étkezési keményítő
Néhány csepp szezámolaj
5 dkg újhagyma
5 dkg tofu
10-15 dkg „tenger gyümölcse”
Csipet kínai só (NA-Glutamát)
1 tojás
1. Felforralunk a wokban kb. 1 l vizet
2. Hozzáadjuk a tenger „gyümölcseit”
3.Felvágjuk a tofut apró kockákra, majd hozzáadjuk a vízhez
4. Sózzuk, borsozzuk az ételt, csipet kínai sót teszünk bele.
5. Feloldunk kb. 2 evőkanál keményítőt legalább háromszor annyi vízben.
6. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojást , majd lassan hozzáadagoljuk
a vízben feloldott keményítőt is.
7. Apróra vágott újhagymával ízesítjük a levest.
8. A végén jön a levesbe néhány csepp szezámolaj.
9. Kész, lehet tálalni!
TIPP: A felhasznált tenger gyümölcse tulajdonképpen bármi lehet: hal,
rák, polipcsáp, kagyló, garnéla, tintahalkarika. Fantáziánknak semmi nem
szabhat határt!
A levesünkbe tehetünk egy kevés fokhagymát, amit vagy összezúzunk, vagy
olajban tárolunk előtte.
Az
ételt megkóstolhatja Wang Mester éttermében!
"Ha szeretné megtanulni az étel elkészítését, és a kínai konyha más
titkait is- tegye azt egy igazi kínai mesterszakácstól, Wang Mestertől!
www.lucullusbt.hu
vagy +36 20 9798-991."
|
|
|
Tojásos sült
rizs
1. Felverjük a tojást, felaprítjuk az újhagymát (a zöldjét is).
2. Felforrósítjuk a wokot (hogy az esetlegesen benne maradt víz/ nedvesség
elpárologjon), beleöntjük a napraforgóolajat (kb. 1 tojásnyit). Addig
forraljuk, amíg enyhén fodrozódni és füstölögni nem kezd.
3. Beleöntjük a felvert tojást. A tojást enyhén átsütjük, majd kanállal
felaprítjuk. A tojást keveset kell sütni - nem kell megvárni, hogy teljesen
piros lesz, mert akkor kiszárad.
|
|
Három
finomság saláta
1. A tengeri algát, üvegtésztát, erős paprika szeleteket és szójabab
csírát belerakjuk egy edénybe.
2. Felaprítjuk a fokhagymát, majd hozzáadjuk a zöldségekhez.
3. Hozzáadunk néhány csepp szezámolajat, étolajat, sót, Rizskivonatot
(más néven kínai só) és rizsecetet, majd az egészet összekeverjük a kezünkkel.
4. Kb. 5 percet állni hagyjuk, hogy minden nyugodtan összeérlelődhessen.
5. Kész, lehet tálalni!
|
Hagymás
sertéscsíkok (1 főre)
1.A HÚST feldaraboljuk vékony szeletekre (1-2 mm vastag,
de lehet nyugodtan széles).
2.A húst összekeverjük kb. 1-1,5 teáskanálnyi
keményítõvel. Kis VIZET adunk hozzá.
3.A VÖRÖSHAGYMÁT feldaraboljuk kb. 3x3x3cm kockákra.
4.Felforrósítjuk a wokot (hogy az esetlegesen benne maradt
víz elpárologjon), beleöntjük a NAPRAFORGÓOLAJAT
(kb. 4 cl). Addig forraljuk, amíg fodrozódni és füstölögni
nem kezd.
5.Beleöntjük a HÚST, és átsütjük,
amíg mindenütt enyhén barna nem lesz (kb. 2-3 perc).
6.Hozzáadjuk a SÓT és a SZÓJASZÓSZT.
7.Hozzáadjuk a VÖRÖSHAGYMÁT. Szükség
esetén mehet bele egy kis víz is. Sütjük, folyamatos
kavargatás mellett kb. 1-2 percig, amíg a hagyma reccsenve
roppanós nem lesz.
8.Hozzáadunk egy kevés KÍNAI SÓT.
|
|
Szecsuáni
marha (1 fõre)
1.A HAGYMÁT nagy darabokra felvágjuk
2.A húst feloldjuk a KEMÉNYÍTÕBEN, némi
vizet adunk hozzá, és 1 evõkanál SZÓJASZÓSZT
is.
3.A wokban 4 cl étolajat forrósítunk, közben
egy tálban feloldunk 1 evõkanál KEMÉNYÍTÕT
és 11 evõkanál vizet.
4.A HÚST kb. 2 percig pirítjuk, majd hozzátesszük
a hagymát.
5.Eztán hozzátesszük az ERÕS PISTÁT,
és a BAMBUSZ-RÉPA-HAGYMA triót.
6.Egy kevés vizet is adunk hozzá.
7.Hozzáadunk 1 kávéskanál CUKROT,és
egy csipet SÓT.
8.Ha a szósz nem elég sûrû, akkor tegyünk
bele még vízben áztatott keményítõt.
9.Csapjunk a wok széléhez 1 teaskanál rizsecetet,
és aztán dolgozzuk el az ételben.
10.A végén tegyünk bele egy csipet rizskivonatot.
11.KÉSZ, LEHET TÁLALNI!
|
Gazdag házi
tésztaleves
Elkészítése:
1.Felforrósítjuk a wokot (hogy az esetlegesen benne maradt
víz elpárologjon), beleöntjük a NAPRAFORGÓOLAJAT
(kb. 4 cl). Ebben az esetben elég enyhén felforralni az
olajat, az extrém hõfok veszélyes lehet.
2.Beleöntjük a forró olajba az apróra vágott
ÚJHAGYMÁT, FOKHAGYMÁT és HÚST, SZÓJASZÓSZT
ADUNK hozzá. (Tehetünk bele Erõs Pistá tát
is). Átforgatjuk, majd felöntjük az egészet 1
l vízzel.
3. Felaprítjuk apró kockákra a FAFÜLE GOMBÁT,
a BAMBUSZT, BURGONYÁT, majd ezeket is hozzáadjuk a leveshez.
...
|
|
Csirke shanghai
módra (2 főre)
Elkészítése:
1.A csirkecombot forró vízben megfõzzük, amelyet
szecsuáni borssal ízesítünk
2.Felaprítjuk a fokhagymát, a gyömbért és
a póréhagymát és egy tálkába
tesszük.
3.Hozzáadjuk a szójaszósz, a vizet, a cukrot, a rizsecetet,
borsot, szezámolajat, rizskivonatot, és egy csipet sót.
A szószt folyamatosan kavargatjuk.
4.Ha elkészült a szósz, akkor ráöntjük
a néhány részre szétdarabolt csirkecombra,
amelyet ráhelyezünk egy tálra.
5.Kész, lehet tálalni!
|
Hagymás
sertés pekingi módra
1.A húst vékony csíkokra vágjuk fel, majd
adjunk hozzá vizet és keményítõt. Fontos,
hogy a hús ne maradjon sem száraz, sem túl nedves.
2.A wokba kb 4 cl olajat hevítünk, majd kb 1 perc alatt átsütjük
benne a húst, amit félreteszünk egy idõre.
3.A wokba újabb 1 cl olajat öntünk, amiben elkeverünk
1,5 evõkanál pekingi szószt.
4.Vizet, sót, apróra vágott fokhagymát adunk
hozzá.
5.Hozzáadjuk a húst, majd az egész masszát
elkeverjük.
6.A végén Na Glutamátot adunk hozzá.
TIPPEK:
A tányérunk négy szélére hosszúkás
alakúra vágott póréhagymát illetve
uborkát helyezhetünk el, és középre jön
a hús. Ez egyrészt esztétikus, másrészt
a pekingi hús sokkal finomabb, ha póréhagymát
és/vagy uborkát harapunk hozzá.
Ha a pekingi hús ízét túl intenzívnek
találnánk, készíthetünk az ételhez
palacsintákat is. A kínai palacsinta abban tér csak
el a magyar testvérétõl, hogy nincs benne tojás,
van benne viszont egy kevés keményítõ.
|
|
Gong-bao csirke
1.A filézett CSIRKEMELLET apró (kb. 1x1x1 cm) kockákra
vágjuk. A húst beletesszük egy edénybe, majd
összekeverjük keményítõvel és vízzel
(arány 2:10). A húsnak iszapos állagúnak kell
lennie, de ügyelni kell arra, hogy se ne maradjon száraz,
se ne legyen túl nedves (nem lehet víz/ folyadék
leülepedés az edény alján!). Álljon a
hús a keményítõben kb. 5-10 percet.
2.Ugyanakkora kockákra kell vágni az UBORKÁT és
az ÚJHAGYMÁT, mint a csirkemellet. A FOKHAGYMÁT szeletekre
vágjuk.
3.Oldjunk fel kevés vízben keményítõt
(kb. 1 kanálnyit; az oldás mértéke 1:4
keményítõ: víz).
4.Forrósítsuk fel a wokot, töltsünk bele annyi
OLAJAT, amiben kényelmesen megsül a hús (semmiképpen
ne ússzon a hús az olajban, de ne is maradjon száraz!
Ehhez a mennyiséghez kb. 4 cl olaj kell). Akkor megfelelõ
a sütési hõmérséklet, ha az olaj fodrozódik,
és enyhén gõzölög (nem füstölög!).
Kb. 1 perc.
|
|
|
|
Fokhagymás
uborka
|
|
Édes-savanyú
amur
|
|
|
Erõs-savanyú
leves
|
Paprikás
- tojásos sertéshús
|