Fűszerek
 
         
 
 
 
 

 
Rengeteg fűszernövény létezik, de sokan nem használnak csak párat ezek közül. Itt leírjuk, hogy egy-egy fûszert milyen étel elkészítésénél tud hasznosítani és hogy milyen élettani hatásai vannak egy fûszernek.
 

Ánizs

Általános használata: főzelékek (sárgarépa, tök, cékla, vöröskáposzta), vadételek mártásaiba, édességekhez (tészták, sütemények, rizsfelfújtak, gyümölcslevesek, cukorkák), likőrök ízesítésére, pálinka készítésére (pl.: ouzo)

Gyógyhatás:
étvágyjavító, emésztést serkentő, szélhajtó, hurutoldó, epe-, bélbántalmak ellen, tejelválasztást serkentő

Fűszerként használt növényi rész: mag, egészben vagy porrá törve


Babérlevél

Általános használata: levesek (krumpli, paradicsom, hús, hal, bab), főzelékek (krumpli, lencse, bab), mártások, sertés-, marhasültek, vadhúsok, halak, kocsonya, savanyúság

Gyógyhatás:
étvágyjavító, emésztést serkentő, vizelethajtó

Fűszerként használt növényi rész:
levél, egészben

Bazsalikom

Általános használata: levesek (paradicsom, hús, bab, gomba), mediterrán ételekhez (tészták, pizza, csőben sült, rakott zöldségek), mártások, darált húsokhoz, sonkához, csirkéhez, pulykához, halételekhez

Gyógyhatás:
étvágyjavító, emésztést serkentő, szélhajtó, köhögés ellen, nyugtató, vizelethajtó, nemivágy fokozó

Fűszerként használt növényi rész: levél, morzsolva


Boróka

Általános használata: húslevesek, mártások, sertés-, marhasültek, vadhúsok, halak, savanyúság, savanyú káposzta, grillezett ételek, páclevek, lekvár, pálinka (gin)

Gyógyhatás:
étvágyjavító, vizelethajtó, vese-, epekőoldó, köszvény, csúz ellen

Fűszerként használt növényi rész: bogyó egészben

Bors

Általános használata: levesek, főzelékek, zöldségek, húsételek, halak, saláták, mártások, töltelékek

Gyógyhatás: étvágyjavító, vizelethajtó, szélhajtó, élénkítő, ízületi gyulladás ellen

Fűszerként használt növényi rész: bogyó egészben, vagy őrőlve

Borsikafű

Általános használata: olaszos ételek, babételek, káposztafélék, krumpli, gomba, majonéz, saláták, húsételek, savanyúságok (uborka)

Gyógyhatás: étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó

Fűszerként használt növényi rész: levél, morzsolva

Borsmenta

Általános használata: sültek, darálthús, töltelékek, saláták, tea, italok, likőrök, cukorkák

Gyógyhatás: étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó

Fűszerként használt növényi rész: levél, morzsolva

Cayenni bors (chili paprika)

Általános használata: erősen csípős, babételek, húsételek, halak, mártások, savanyúság

Gyógyhatás: étvágyjavító, élénkítő, vérnyomás növelő, meghűlés ellen


Fűszerként használt növényi rész: kis paprika-szerű termés, porítva

Citrom

Általános használata: saláták, húsételek, halak, gyümölcsételek, dió-, mák-, túrótöltelékek, sütemények, krémek, italok

Gyógyhatás: étvágyjavító, emésztést serkentő, meghűlés ellen

Fűszerként használt növényi rész: termés, terméshéj

Citromfű

Általános használata: húsételek, halak, gomba, gyümölcsök, saláták, mártások

Gyógyhatás: étvágyjavító, nyugtató, fejfájás ellen, vérnyomás csökkentő, görcsoldó

Fűszerként használt növényi rész: levél, frissen, aprítva

Csillagánizs

Általános használata: édességekhez (tészták, sütemények, mézesek, rizsfelfújtak, gyümölcslevesek, cukorkák), likőrök, puncs ízesítésére

Gyógyhatás: görcsoldó, szélhajtó, hurutoldó, gyomorerősítő

Fűszerként használt növényi rész: mag, egészben vagy porrá törve

Édes kömény

Általános használata: levesek, főzelékek, húsételek, halak, gomba, saláták, mártások, sós sütemények

Gyógyhatás: étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó, tejszaporító

Fűszerként használt növényi rész: mag, egészben vagy őrölve

Fahéj

Általános használata: gyümölcsösételek, rizsételek, tejes ételek, krémek, sütemények (mézes, almás, diós, meggyes), italok

Gyógyhatás: étvágyjavító, emésztést serkentő, gyomorerősítő

Fűszerként használt növényi rész: a fa kérge egészben vagy porítva

Fekete üröm

Általános használata: sültek (liba, kacsa, disznó), vadételek, káposzta, gomba

Gyógyhatás: étvágyjavító, epeműködést serkentő, idegerősítő, görcsoldó

Fűszerként használt növényi rész: virágzó hajtás

Fokhagyma

Általános használata: levesek, húsételek, töltelékek, főzelékek (spenót), halak, gomba, mártások

Gyógyhatás: étvágyjavító, emésztést serkentő, antiszeptikus, érelmeszesedés ellen, vérnyomás csökkentő

Fűszerként használt növényi rész: hagyma

Gyömbér (ginger)

Általános használata: húslevesek, húsételek, gyümölcsök, saláták, mártások, sütemények, italok

Gyógyhatás: étvágyjavító, gyomorerősítő, görcsoldó

Fűszerként használt növényi rész: gyökértörzs

Izsóp

Általános használata: krumpli, petrzselyem, zeller, húsételek, halak, saláták, mártások, pácok

Gyógyhatás: vérnyomás emelő, köhögés csillapító, gyomorerősítő, izzadáscsökkentő

Fűszerként használt növényi rész: virágzó hajtás

Kakukkfű

Általános használata: levesek (bab, borsó, krumpli, paradicsom, káposzta), húsételek, halak, töltelékek, mediterrán ételek, gomba, mártások

Gyógyhatás: étvágyjavító, frissítő, köhögéscsillapító, görcsoldó

Fűszerként használt növényi rész: levél, virágzó hajtás

Kapor

Általános használata: mártások, húsételek, töltelékek, halak, főzelékek (tök), saláták, savanyúságok (kovászos uborka)

Gyógyhatás: étvágyjavító, emésztésjavító, vízhajtó, nyálkaoldó, fejfájás ellen

Fűszerként használt növényi rész: levél, mag

Kardamom

Általános használata: sütemények, marcipán, mézeskalács, italok (kávé)

Gyógyhatás: étvágyjavító, emésztésjavító

Fűszerként használt növényi rész: termés

Kömény

Általános használata: kenyérfélék, sós sütemények, sajtételek, túró, levesek (gulyás, krumpli), zöldségek (káposzta, krumpli), húsételek, töltelékek, savanyúságok

Gyógyhatás: étvágyjavító, emésztésjavító, szélhajtó, görcsoldó

Fűszerként használt növényi rész: mag

Koriander

Általános használata: húsételek, pácok, sonka, káposztafélék, savanyúságok (uborka, paprika)

Gyógyhatás: étvágyjavító, emésztésjavító, szélhajtó, vértisztító, görcsoldó

Fűszerként használt növényi rész: mag

Kurkuma

Általános használata: levesek sárgára szinezője, fűszerkeverékek alkotórésze

Gyógyhatás: étvágyjavító, emésztésjavító

Fűszerként használt növényi rész: gyökértörzs

Lestyán

Általános használata: levelét levesekbe, salátákba, sajtokhoz, magját kenyértésztákhoz, salátákba, rizshez, likőrökhöz, meghámozott gyökerét levesekbe tehetjük

Gyógyhatás: gyomorerősítő, emésztést serkentő, erős vízhajtó

Fűszerként használt növényi rész: levél, mag, gyökér

Majoranna

Általános használata: levesek (krumpli, gomba), főzelékek (krumpli, bab, káposzta), húsételek, májételek, grillezett húsok, mártások

Gyógyhatás: étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó, nyugtató, nemivágy csökkentő

Fűszerként használt növényi rész: virágzó hajtás

Metélőhagyma (snidling)

Általános használata: szendvicskrémek, tojásételek, sajtok, túró, mártások, levesek, saláták, sültek, halak

Gyógyhatás: étvágygerjesztő, gyomorerősítő

Fűszerként használt növényi rész: levél, frissen

Mustár

Általános használata: savanyúságok (uborka), pácok, szószok

Gyógyhatás: vérnyomás csökkentő, érelmeszesedés ellen, emésztési panaszokra, epe-, májpanaszokra, felfúvódás, reuma, bőrkiütések ellen (méregtelenítésre: étkezés előtt egy-egy kávéskanál magot rágás nélkül nyeljünk le)

Fűszerként használt növényi rész: mag

Paprika

Általános használata: levesek (gulyás, krumpli, hal), sültek, pörköltek, halak, főzelékek, mártások, szendvicskrémek

Gyógyhatás: vérnyomás emelő, bőrbetegségek ellen

Fűszerként használt növényi rész: termés, porítva, darabolva

Petrezselyem

Általános használata: levesek, főzelékek, rizs, krumpli, húsételek, sültek, töltelékek, saláták, mártások, szendvicskrémek

Gyógyhatás: étvágygerjesztő, gyomorerősítő, vesetisztító

Fűszerként használt növényi rész: levél, gyökér

Rozmaring

Általános használata: húsételek, sültek, halak, töltelékek, mediterrán ételek, mártások, pácok

Gyógyhatás: vérkeringési problémákra, ideg-, és gyomorerősítő, görcsoldó

Fűszerként használt növényi rész: levél

Sáfrány

Általános használata: sárgára színezi az ételt (húsleves, rizs, sütemények, főzelékek, mártások, sajt, vaj, bor)

Gyógyhatás: emésztést serkentő, gyomorerősítő

Fűszerként használt növényi rész: bibeszál, drága fűszer, macerás a begyűjtése (80-100000 bibeszál ad 1 kg száraz fűszert), helyettesíthetjük az olcsóbb sáfrányos szeklicével.

Sáfrányos szeklice

Fűszerként használt növényi rész: virágszirom, a sáfrány pótfűszere, olcsóbb, ugyanúgy sárgára festi az ételt.

Szegfűbors

Általános használata: húsételek, halak, saláták, mártások, pácok

Gyógyhatás: gyomorerősítő, felfúvódás ellen

Fűszerként használt növényi rész: termés, íze a borsra, illata a szegfűszegre hasonlít

Szegfűszeg

Általános használata: gyümölcsételek, rizs, húsételek, káposzta, mártások, sütemények (mézes), italok

Gyógyhatás: antiszeptikus, görcsoldó, nyugtató, fogfájáscsillapító

Fűszerként használt növényi rész: virágbimbó, egészben vagy őrölve

Szerecsendió

Általános használata: levesek, főzelékek, húsételek, halak, gomba, töltelékek, sajtok, saláták, mártások

Gyógyhatás: gyomorerősítő

Fűszerként használt növényi rész: mag, őrölve

Szurokfű (Oregáno)

Általános használata: levesek, húsételek, halak, mediterrán ételek, töltelékek, saláták, mártások

Gyógyhatás: étvágygerjesztő, nyugtató, köhögéscsillapító

Fűszerként használt növényi rész: virágzó hajtás

Tárkony

Általános használata: levesek (bab, hús), húsételek, halak, főzelékek (bab, borsó, krumpli), saláták, mártások, pácok, ecetek

Gyógyhatás: vese-, epetisztító, étvágygerjesztő

Fűszerként használt növényi rész: levél

Turbolya

Általános használata: levesek, főzelékek, húsételek(tyúk), sültek (bárány), töltelékek, saláták, mártások, szendvicskrémek

Gyógyhatás: vese, húgyhólyag, emésztőszervi, légzőszervi betegségek

Fűszerként használt növényi rész: levél

Vanília

Általános használata: édességek, sütemények, krémek, rizs, italok

Gyógyhatás: nyugtató

Fűszerként használt növényi rész: termés (ochidea)

Zeller

Általános használata: levesek, húsételek, grill-ételek, főzelékek, saláták, mártások

Gyógyhatás: idegerősítő, erős vízhajtó, nemivágy serkentő

Fűszerként használt növényi rész: levél, gyökérgumó

Zsálya

Általános használata: húsételek, halak, sültek, máj, töltelékek, saláták, sajtok, tészták, mártások

Gyógyhatás: torokgyulladás ellen, fogínybetegség esetén, gyomorerősítő, izzadáscsökkentő

Fűszerként használt növényi rész: levél

 


 
 
 
 
 
Vezetéknév:
*
Keresztnév:
*
Email:
*

Hirdetés


 
   

Hirdetés