|
|
|
|
|
Rengeteg
fűszernövény létezik, de
sokan nem használnak csak párat
ezek közül. Itt leírjuk, hogy
egy-egy fûszert milyen étel elkészítésénél
tud hasznosítani és hogy milyen
élettani hatásai vannak egy fûszernek. |
|
Ánizs
Általános használata: főzelékek
(sárgarépa, tök, cékla, vöröskáposzta),
vadételek mártásaiba, édességekhez
(tészták, sütemények, rizsfelfújtak,
gyümölcslevesek, cukorkák), likőrök
ízesítésére, pálinka készítésére
(pl.: ouzo)
Gyógyhatás: étvágyjavító,
emésztést serkentő, szélhajtó,
hurutoldó, epe-, bélbántalmak
ellen, tejelválasztást serkentő
Fűszerként
használt növényi rész: mag,
egészben vagy porrá törve
|
Babérlevél
Általános használata: levesek
(krumpli, paradicsom, hús, hal,
bab), főzelékek (krumpli, lencse,
bab), mártások, sertés-, marhasültek,
vadhúsok, halak, kocsonya, savanyúság
Gyógyhatás: étvágyjavító, emésztést
serkentő, vizelethajtó
Fűszerként használt növényi rész:
levél, egészben |
Bazsalikom
Általános használata: levesek
(paradicsom, hús, bab, gomba),
mediterrán ételekhez (tészták,
pizza, csőben sült, rakott zöldségek),
mártások, darált húsokhoz, sonkához,
csirkéhez, pulykához, halételekhez
Gyógyhatás: étvágyjavító,
emésztést serkentő, szélhajtó,
köhögés ellen, nyugtató, vizelethajtó,
nemivágy fokozó
Fűszerként
használt növényi rész: levél,
morzsolva
|
Boróka
Általános használata: húslevesek,
mártások, sertés-, marhasültek,
vadhúsok, halak, savanyúság, savanyú
káposzta, grillezett ételek, páclevek,
lekvár, pálinka (gin)
Gyógyhatás: étvágyjavító, vizelethajtó,
vese-, epekőoldó, köszvény, csúz
ellen
Fűszerként használt növényi rész:
bogyó egészben |
Bors
Általános használata: levesek,
főzelékek, zöldségek, húsételek,
halak, saláták, mártások, töltelékek
Gyógyhatás: étvágyjavító,
vizelethajtó, szélhajtó, élénkítő,
ízületi gyulladás ellen
Fűszerként használt növényi rész:
bogyó egészben, vagy őrőlve |
Borsikafű
Általános használata: olaszos
ételek, babételek, káposztafélék,
krumpli, gomba, majonéz, saláták,
húsételek, savanyúságok (uborka)
Gyógyhatás: étvágyjavító,
szélhajtó, görcsoldó
Fűszerként használt növényi rész:
levél, morzsolva |
Borsmenta
Általános használata: sültek,
darálthús, töltelékek, saláták,
tea, italok, likőrök, cukorkák
Gyógyhatás: étvágyjavító,
szélhajtó, görcsoldó
Fűszerként használt növényi rész:
levél, morzsolva |
Cayenni
bors (chili paprika)
Általános
használata: erősen csípős, babételek,
húsételek, halak, mártások, savanyúság
Gyógyhatás: étvágyjavító,
élénkítő, vérnyomás növelő, meghűlés
ellen
Fűszerként használt növényi rész:
kis paprika-szerű termés, porítva
|
Citrom
Általános
használata: saláták, húsételek,
halak, gyümölcsételek, dió-, mák-,
túrótöltelékek, sütemények, krémek,
italok
Gyógyhatás:
étvágyjavító, emésztést serkentő,
meghűlés ellen
Fűszerként használt növényi rész:
termés, terméshéj |
Citromfű
Általános
használata: húsételek, halak,
gomba, gyümölcsök, saláták, mártások
Gyógyhatás:
étvágyjavító, nyugtató, fejfájás
ellen, vérnyomás csökkentő, görcsoldó
Fűszerként használt növényi rész:
levél, frissen, aprítva |
Csillagánizs
Általános használata: édességekhez
(tészták, sütemények, mézesek, rizsfelfújtak,
gyümölcslevesek, cukorkák), likőrök,
puncs ízesítésére
Gyógyhatás: görcsoldó, szélhajtó,
hurutoldó, gyomorerősítő
Fűszerként használt növényi rész:
mag, egészben vagy porrá törve |
Édes
kömény
Általános használata: levesek,
főzelékek, húsételek, halak, gomba,
saláták, mártások, sós sütemények
Gyógyhatás: étvágyjavító,
szélhajtó, görcsoldó, tejszaporító
Fűszerként használt növényi rész:
mag, egészben vagy őrölve |
Fahéj
Általános használata: gyümölcsösételek,
rizsételek, tejes ételek, krémek,
sütemények (mézes, almás, diós,
meggyes), italok
Gyógyhatás: étvágyjavító,
emésztést serkentő, gyomorerősítő
Fűszerként használt növényi rész:
a fa kérge egészben vagy porítva
|
Fekete
üröm
Általános
használata: sültek (liba, kacsa,
disznó), vadételek, káposzta, gomba
Gyógyhatás:
étvágyjavító, epeműködést serkentő,
idegerősítő, görcsoldó
Fűszerként használt növényi rész:
virágzó hajtás |
Fokhagyma
Általános használata: levesek,
húsételek, töltelékek, főzelékek
(spenót), halak, gomba, mártások
Gyógyhatás: étvágyjavító,
emésztést serkentő, antiszeptikus,
érelmeszesedés ellen, vérnyomás
csökkentő
Fűszerként használt növényi rész:
hagyma |
Gyömbér
(ginger)
Általános használata: húslevesek,
húsételek, gyümölcsök, saláták,
mártások, sütemények, italok
Gyógyhatás: étvágyjavító,
gyomorerősítő, görcsoldó
Fűszerként használt növényi rész:
gyökértörzs |
Izsóp
Általános használata: krumpli,
petrzselyem, zeller, húsételek,
halak, saláták, mártások, pácok
Gyógyhatás: vérnyomás emelő,
köhögés csillapító, gyomorerősítő,
izzadáscsökkentő
Fűszerként használt növényi rész:
virágzó hajtás |
Kakukkfű
Általános
használata: levesek (bab, borsó,
krumpli, paradicsom, káposzta),
húsételek, halak, töltelékek, mediterrán
ételek, gomba, mártások
Gyógyhatás:
étvágyjavító, frissítő, köhögéscsillapító,
görcsoldó
Fűszerként használt növényi rész:
levél, virágzó hajtás
|
Kapor
Általános
használata: mártások, húsételek,
töltelékek, halak, főzelékek (tök),
saláták, savanyúságok (kovászos
uborka)
Gyógyhatás:
étvágyjavító, emésztésjavító, vízhajtó,
nyálkaoldó, fejfájás ellen
Fűszerként használt növényi rész:
levél, mag |
Kardamom
Általános használata: sütemények,
marcipán, mézeskalács, italok (kávé)
Gyógyhatás: étvágyjavító,
emésztésjavító
Fűszerként használt növényi rész:
termés |
Kömény
Általános használata: kenyérfélék,
sós sütemények, sajtételek, túró,
levesek (gulyás, krumpli), zöldségek
(káposzta, krumpli), húsételek,
töltelékek, savanyúságok
Gyógyhatás: étvágyjavító,
emésztésjavító, szélhajtó, görcsoldó
Fűszerként használt növényi rész:
mag |
Koriander
Általános használata: húsételek,
pácok, sonka, káposztafélék, savanyúságok
(uborka, paprika)
Gyógyhatás: étvágyjavító,
emésztésjavító, szélhajtó, vértisztító,
görcsoldó
Fűszerként használt növényi rész:
mag |
Kurkuma
Általános használata: levesek
sárgára szinezője, fűszerkeverékek
alkotórésze
Gyógyhatás: étvágyjavító,
emésztésjavító
Fűszerként használt növényi rész:
gyökértörzs |
Lestyán
Általános
használata: levelét levesekbe,
salátákba, sajtokhoz, magját kenyértésztákhoz,
salátákba, rizshez, likőrökhöz,
meghámozott gyökerét levesekbe tehetjük
Gyógyhatás:
gyomorerősítő, emésztést serkentő,
erős vízhajtó
Fűszerként használt növényi rész:
levél, mag, gyökér |
Majoranna
Általános
használata: levesek (krumpli,
gomba), főzelékek (krumpli, bab,
káposzta), húsételek, májételek,
grillezett húsok, mártások
Gyógyhatás:
étvágygerjesztő, gyomorerősítő,
szélhajtó, nyugtató, nemivágy csökkentő
Fűszerként használt növényi rész:
virágzó hajtás |
Metélőhagyma
(snidling)
Általános
használata: szendvicskrémek,
tojásételek, sajtok, túró, mártások,
levesek, saláták, sültek, halak
Gyógyhatás:
étvágygerjesztő, gyomorerősítő
Fűszerként használt növényi rész:
levél, frissen |
Mustár
Általános
használata: savanyúságok (uborka),
pácok, szószok
Gyógyhatás:
vérnyomás csökkentő, érelmeszesedés
ellen, emésztési panaszokra, epe-,
májpanaszokra, felfúvódás, reuma,
bőrkiütések ellen (méregtelenítésre:
étkezés előtt egy-egy kávéskanál
magot rágás nélkül nyeljünk le)
Fűszerként használt növényi rész:
mag |
Paprika
Általános használata: levesek
(gulyás, krumpli, hal), sültek,
pörköltek, halak, főzelékek, mártások,
szendvicskrémek
Gyógyhatás: vérnyomás emelő,
bőrbetegségek ellen
Fűszerként használt növényi rész:
termés, porítva, darabolva |
Petrezselyem
Általános
használata: levesek, főzelékek,
rizs, krumpli, húsételek, sültek,
töltelékek, saláták, mártások, szendvicskrémek
Gyógyhatás:
étvágygerjesztő, gyomorerősítő,
vesetisztító
Fűszerként használt növényi rész:
levél, gyökér |
Rozmaring
Általános
használata: húsételek, sültek,
halak, töltelékek, mediterrán ételek,
mártások, pácok
Gyógyhatás:
vérkeringési problémákra, ideg-,
és gyomorerősítő, görcsoldó
Fűszerként használt növényi rész:
levél |
Sáfrány
Általános
használata: sárgára színezi
az ételt (húsleves, rizs, sütemények,
főzelékek, mártások, sajt, vaj,
bor)
Gyógyhatás:
emésztést serkentő, gyomorerősítő
Fűszerként használt növényi rész:
bibeszál, drága fűszer, macerás
a begyűjtése (80-100000 bibeszál
ad 1 kg száraz fűszert), helyettesíthetjük
az olcsóbb sáfrányos
szeklicével. |
Sáfrányos
szeklice
Fűszerként használt növényi rész:
virágszirom, a sáfrány pótfűszere,
olcsóbb, ugyanúgy sárgára festi
az ételt. |
Szegfűbors
Általános használata: húsételek,
halak, saláták, mártások, pácok
Gyógyhatás: gyomorerősítő,
felfúvódás ellen
Fűszerként használt növényi rész:
termés, íze a borsra, illata a szegfűszegre
hasonlít |
Szegfűszeg
Általános használata: gyümölcsételek,
rizs, húsételek, káposzta, mártások,
sütemények (mézes), italok
Gyógyhatás: antiszeptikus,
görcsoldó, nyugtató, fogfájáscsillapító
Fűszerként használt növényi rész:
virágbimbó, egészben vagy őrölve
|
Szerecsendió
Általános
használata: levesek, főzelékek,
húsételek, halak, gomba, töltelékek,
sajtok, saláták, mártások
Gyógyhatás:
gyomorerősítő
Fűszerként használt növényi rész:
mag, őrölve |
Szurokfű
(Oregáno)
Általános használata: levesek,
húsételek, halak, mediterrán ételek,
töltelékek, saláták, mártások
Gyógyhatás: étvágygerjesztő,
nyugtató, köhögéscsillapító
Fűszerként használt növényi rész:
virágzó hajtás |
Tárkony
Általános használata: levesek
(bab, hús), húsételek, halak, főzelékek
(bab, borsó, krumpli), saláták,
mártások, pácok, ecetek
Gyógyhatás: vese-, epetisztító,
étvágygerjesztő
Fűszerként használt növényi rész:
levél |
Turbolya
Általános használata: levesek,
főzelékek, húsételek(tyúk), sültek
(bárány), töltelékek, saláták, mártások,
szendvicskrémek
Gyógyhatás: vese, húgyhólyag,
emésztőszervi, légzőszervi betegségek
Fűszerként használt növényi rész:
levél |
Vanília
Általános használata: édességek,
sütemények, krémek, rizs, italok
Gyógyhatás: nyugtató
Fűszerként használt növényi rész:
termés (ochidea) |
Zeller
Általános
használata: levesek, húsételek,
grill-ételek, főzelékek, saláták,
mártások
Gyógyhatás:
idegerősítő, erős vízhajtó, nemivágy
serkentő
Fűszerként használt növényi rész:
levél, gyökérgumó |
Zsálya
Általános
használata: húsételek, halak,
sültek, máj, töltelékek, saláták,
sajtok, tészták, mártások
Gyógyhatás:
torokgyulladás ellen, fogínybetegség
esetén, gyomorerősítő, izzadáscsökkentő
Fűszerként használt növényi rész:
levél |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|